Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Με απλά λόγια

Μαύρα σενάρια περιέχουν όλες  οι Κυριακάτικες εφημερίδες για την επερχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Με απλά λόγια:
Η κυβέρνηση δείχνει ότι  είναι σε δίλημμα καθώς τα άμεσου αποδόσεως μέτρα απευθύνονται ουσιαστικά σε όσους δηλώνουν πάνω από 30.000 ευρώ εισόδημα ετησίως κυρίως μισθωτούς δηλαδή τα δυναμικά κοινωνικά στρώματα που έχουν για πολλά χρόνια γίνει ο στόχος των φοροεπιδρομών είτε στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται πλεον εν μέσω μιας καταιγίδας φόρων.

Αν τελικά όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα τότε μια πολύ μεγάλη ομάδα εργαζομένων θα βρεθεί σε δυσχερή θέση χωρίς κανένας να μπορεί να προεξοφλήσει την αντίδραση της. Αντίδραση που σίγουρα θα έχει επίπτωση και στα φορολογικά έσοδα αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές. Αντίθετα τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα φέρουν (εάν και όταν)  έσοδα σε δύο ή τρία χρόνια υπο άλλες δημοσιονομικές ή πολιτικές συνθήκες.
Υπο αυτή την δυσμενή συγκυρία πολλοί αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση θα έχει τότε το απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο για να σπαταλήσει απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες όταν θα έχει να αντιμετωπίσει το  μόνιμο πρόβλημα αυτό της ανεργίας και ήδη θα έχει απεναντι της πολλες κοινωνικές ομάδες. Αν πάλι δεν προχωρήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση τότε η χρεοκοπία πρεπει να θεωρείται δεδομένη.
Και εδώ είναι το πολιτικό δίλημμα του ΠΑΣΟΚ. Μπροστά ή πίσω;
Εδώ χρειάζεται το θάρρος για αποφάσεις δυσάρεστες μεν αφου δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αλλά με μοχλό το μέλλον όπως η πρώτη σκέψη αλλαγών στο ασφαλιστικό για το διαχωρισμό της προνοιακής σύνταξης απο την αναλογική.Να μπουν κίνητρα και ασφάλειες ότι η χώρα θα μπεί σε ένα ποτάμι πρόοδου που έχει στερέψει εδω και χρόνια, Διαφορετικά σύντομα θα επαναληφθεί το φαινόμενο του Εκκρεμούς    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου