Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ της μηχανής του χρόνου σήμερα  στις 23.30 στην ΝΕΤ. Η εκπομπή παρουσιάζει ιστορίες από τη ζωή του μεγάλου ηθοποιού στο θέατρο, τον κινηματογράφο και άγνωστα ντοκουμέντα από την κοινωνική του δράση .

Ο ίδιος, αν και υπήρξε γόνος Ελληνικής αριστοκρατικής οικογένειας της τσαρικής Ρωσίας, πήγε κόντρα στις καταβολές του και τη δεκαετία του ’60 ασπάστηκε τις ιδέες της αριστεράς.Βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών, συνελήφθη όταν επιχείρησε να συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης του Γρ. Λαμπράκη και λογοκρίθηκε για την ταινία του «Συνοικία τ’ όνειρο». Συνεργάτες του, όπως ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, θυμούνται τη βίαιη διακοπή της ταινίας στη πρεμιέρα από την αστυνομία, αλλά και την προσπάθεια των αρχών να προκαλέσουν οικονομική καταστροφή στην θεατρική παράσταση που ανέβασε με έργο του Ρώσου συγγραφέα Αρμπούζοφ.
Το άγνωστο παρασκήνιο αυτής της παράστασης περιλαμβάνει την σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του Αλεξανδρακη , όποιος ένα χρόνο νωρίτερα είχε πάει κόντρα στο ρεύμα της αντικομουνιστικής υστερίας, όταν ζήτησε με δημόσια δήλωση να περάσει την πρωτοχρονιά του ‘61 με τον Μανώλη Γλεζο στη φυλακή…
Η Μάρω Κοντού περιγράφει την απίστευτη ιστορία όταν στα χρόνια της χούντας οι στρατονόμοι τον κατέβασαν από το αεροπλάνο για να μη ταξιδέψει στο εξωτερικό για τις ανάγκες της ταινίας «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη».
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης υπήρξε ο απόλυτος ζεν πρεμιέ από την πρώτη του εμφάνιση το 1954 στην Επίδαυρο μέχρι τα τελευταία του βήματα στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.
Για τον μεγάλο πρωταγωνιστή μιλούν: Νονικα Γαληνεα, Μαρω Κοντού, Μαρθα Καραγιαννη, Γιαννης Δαλιανιδης, Ανδρεας Βουτσινας, Γιωργος Παντζας, Δημητρης Καλλιβωκας, Γιωργος Λαζαριδης, Νικος Κουνδουρος , Ροζιτα Σώκου, , Στεφανος Ληναιος, Τασος Ζωγραφος, Ιασων Τριανταφυλλιδης, Σταματης Φιλιππουλης, Μανώλης Γλεζος, Νικος Νικολιζας. Περισσότερα επι της οθόνης..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου