Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΩΝ..

TOY XΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος, χωρίς οικονομικό όφελος για τα Ταμεία, είναι το αποτέλεσμα του σκληρού μηνύματος που έστειλε μέσω των ασφαλισμένων στις «αγορές» ο πρωθυπουργός. Ακολουθώντας τα «πατήματα» του Ισπανού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος ανέβασε στο 67ο έτος το συμβατικό όριο ηλικίας μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Γ. Παπανδρέου περιέλαβε στο διάγγελμά του και πρόβλεψη για αύξηση... «στα όρια ηλικίας». Μια εξαγγελία που δεν περιλαμβανόταν στις προεκλογικές εξαγγελίες, ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Α. Λοβέρδος δεσμευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα -στη διάρκεια του διαλόγου για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού- στα τρία «δεν». Το ένα από αυτά αφορούσε τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.
 Να σημειωθεί ότι τυχόν γενική αύξηση των ορίων κατά 2 έτη δίνει ζωή στο σύστημα μόλις κατά 6-7 μήνες, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη, ενώ η πώληση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων προσφέρει άλλο ένα 8μηνο.
Με αυτά τα δεδομένα και ενώ δεν προκύπτει κανένα ουσιαστικό όφελος στο Ασφαλιστικό από την αύξηση των γενικών ορίων κατά 2 έτη, η προφανής ζημιά που έγινε αφορά την αξιοπιστία. Κανείς πλέον δεν πιστεύει κανέναν γύρω από το Ασφαλιστικό και οι διαβεβαιώσεις για τα όρια ηλικίας και τις συντάξεις θα πρέπει να θεωρούνται άνευ αντικρίσματος.
Εξιλασμός αγορών - αποχώρηση ΓΣΕΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάγγελμα του πρωθυπουργού, εκτός από την ανάγκη αποδοχής του Προγράμματος Σταθερότητας (ΠΣΑ) εκ μέρους των Βρυξελλών, ήταν απόρροια και των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και από τη Moody's (από Α- σε Β) και τη σχετική ενημέρωση του Ζαν Κλοντ Τρισέ της ΕΚΤ. Υπό το κράτος αυτών των πιέσεων περιελήφθη στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και η σύνδεση των συνταξιοδοτικών ορίων με το «προσδόκιμο ζωής». Κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα για αύξηση των γενικών ορίων και οδήγησε τη ΓΣΕΕ εκτός διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα ο Γ. Παναγόπουλος δήλωσε: «Λυπάμαι βαθύτατα, γιατί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα "θέλω" των αγορών. Ομως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές, πολύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Μετά το διάγγελμα, πηγές από την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα διευκρίνιζαν ότι «δεν πρόκειται για τα γενικά όρια συνταξιοδότησης», ενώ αναγνώριζαν ότι η «σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής ήταν μη επιτυχής». Με τον πρωθυπουργό είχε χθες επικοινωνία ο κ. Λοβέρδος, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για τις επόμενες κινήσεις. Πάντως, το θέμα θα ξεκαθαρίσει το Σαββατοκύριακο, μετά την επιστροφή Παπανδρέου από το εξωτερικό.
Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει τα ειδικά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, χωρίς να θίξει το 65ο έτος (γενικό όριο).
«Μεγαλύτερη ζημιά»
 Το διάγγελμα Παπανδρέου πυροδότησε κύμα πανικού χθες στους εργασιακούς χώρους και, τελικά, «προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στα Ταμεία από το κύμα φυγής που πυροδότησε, απ' όσο όφελος υποτίθεται ότι θα προκαλέσει», σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ταμεία, Θ. Τσακανίκα.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι 2 στους 3 εργαζόμενους έχουν ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα μετά το 1992. Κατά συνέπεια, βγαίνουν στη σύνταξη με τα συμβατικά όρια (65ο και 60 στα Βαρέα). Ο μέσος (πραγματικός) όρος ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το 61ο έτος, κυρίως λόγω της συνταξιοδότησης των αγροτών στο 65ο έτος. Αυτό το όριο προ 6ετίας ήταν το 63ο και έπεσε λόγω των μαζικών εθελούσιων εξόδων, της ανεργίας των ηλικιωμένων και της ανασφάλειας λόγω «μεταρρυθμίσεων».
Η κυβέρνηση επανεξετάζει:
Τα ειδικά όρια (όχι το 65ο έτος) των εργαζομένων στο Δημόσιο και τα Σώματα Ασφαλείας. Η συνταξιοδότηση με 35ετία στο 58ο έτος θα καταργηθεί και θα συνδεθεί με το 60ο όπως στον ιδιωτικό τομέα.
Η συνταξιοδότηση των ενστόλων με 25 έτη χωρίς όριο ηλικίας θα γίνει 35ετία.
Θα καταργηθούν οι «εθελούσιες» και η πλασματική αναγνώριση ετών (στρατιωτικοί-αστυνομικοί).
Για τους εισελθόντες προ του 1983 η συνταξιοδότηση (με 35ετία) θα συνδυαστεί και με όριο ηλικίας.
Η γενιά των 40άρηδων (εισελθόντος από 1/1/1983 και μέχρι το 1992) θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια, με τον συνδυασμό της 35ετίας με το 62ο έτος.
Η συνταξιοδότηση με 37 έτη θα συνδυαστεί με όριο ηλικίας (μεταξύ 58ου και 60ου).
Τα μεταβατικά όρια θα γίνουν πιο σφιχτά (π.χ. για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους θα ξεκινήσει όχι από το 2013 αλλά νωρίτερα, ενώ και η εξίσωση θα γίνει πιο βιαστικά:Ενα έτος επιπλέον κάθε χρόνο και όχι ανά εξάμηνο.
Με 10.000 ένσημα στο ΙΚΑ το όριο θα αυξηθεί από το 60ο (άνδρες) και το 58ο (γυναίκες) στο 62ο.
Θα καταργηθεί η υποχρεωτική συνταξιοδότηση με 35 έτη στο 58ο έτος (ΔΕΚΟ και Τράπεζες).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου