Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ... (ΤΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ)... ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί η κρίση να ξεγύμνωσε την κατάσταση και τα κόλπα που χρησιμοποιούσαν για πολλά χρόνια πολιτικοί και πολιτικάντηδες μεταφέροντας τα χρέη στο μέλλον ωστόσο φαίνεται πως το μάθημα δεν έγινε πάθημα και η νοοτροπία και η πρακτική, τηρουμένων των αναλογιών, παραμένει η ίδια.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παρουσίασαν την πρόταση τους για το ασφαλιστικό όπου υπήρξαν τρεις ειδήσεις.
Πρώτον η πολυδιαφημισμένη αλλαγή στο συντελεστή της διαδοχικής ασφάλισης δεν θα πραγματοποιηθεί αλλά θα επανεξεταστεί το 2011.( Μένουν στους ασφαλισμένους οι άπειρες συνεντεύξεις και υπουργικές δεσμεύσεις ότι σύντομα θα είναι νόμος του κράτους για μια ομολογημένη αδικία) Δεύτερον όλες οι ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά θα ισχύσουν κανονικά ( Ναι αυτές που ορκιζόταν προεκλογικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι άλλοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργηθούν την επομένη των εκλογών) Μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα είναι και οι ρυθμίσεις που πάγωσαν για το 2010, θα εφαρμοστούν το 2011 ( Ισχύουν τα παραπάνω περί επικοινωνιακής φούσκας)
Τρίτον η πρόταση υπολογισμού της σύνταξης με βάση το σύνολο των εισφορών του εργασιακού βίου αλλά και με συντελεστές ώστε να παραμείνουν στην εργασία οι ασφαλισμένοι λόγω αντικινήτρων αποτελεί ξεκάθαρα  ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο καθώς στην πράξη το μόνο που θα επιφέρει είναι η ΛΗΣΤΕΙΑ συγκεκριμένων ασφαλιστικών ομάδων  χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Το επιχείρημα ότι πρέπει να ανέβει το όριο συνταξιοδότησης από τα 61 στα 63 δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ομάδες καθώς τα μέτρα αφορούν όσους θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2018...!!
Επίσης μπορεί να αναγκάζει μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων να μην σταματούν  την ασφάλιση στα 15 χρόνια ή να μην εργάζονται σε καθεστώς μαύρης εργασίας μόλις συμπληρώσουν τα ένσημα για το ταμείο ανεργίας ωστόσο ληστεύονται κανονικά χωρίς καμία ντροπή όσοι επί χρόνια πληρώνουν κανονικά. Καθώς τα ειδικά όρια (35ετία ή 37ετία) δεν θα έχουν σημασία καθώς με τους συντελεστές θα χρειάζονται (40-43) χρόνια δουλειάς.   Θεσπίζονται δρακόντειες  διατάξεις που είναι περίπου αδύνατον να συμπληρωθούν ώστε να μην ειπωθεί πολιτικά ότι το ασφαλιστικό πτώχευσε και δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Γιατί είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι στην εργασιακή ζούγκλα που δημιούργησαν οι προκάτοχοι του θα μπορεί ο ασφαλισμένος να έχει εργασία για 40 χρόνια είτε για λόγους πρακτικούς( Ποιος εργοδότης θα απασχολεί με αξιοπρεπείς αποδοχές εργαζόμενο πάνω από τα 55; ) Είτε βιολογικούς όταν η εντατικοποίηση  της εργασίας στο έπακρο αποτελεί πλέον καθημερινότητα.
Αντί λοιπόν να ειπωθεί η αλήθεια και να επιφορτιστούν  τις επιπτώσεις όλοι οι ασφαλισμένοι στο μέτρο που τους αναλογεί η ηγεσία του υπουργείου απασχόλησης αγοράζει ένα swap επικοινωνίας και βαφτίζει τα  προνοιακά επιδόματα σε συντάξεις..!!!  Τι λέει δηλαδή; Για την χρεοκοπία των ταμείων ότι φταίνε οι σημερινές υψηλές συντάξεις που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές, οι παροχές πελατειακού χαραχτήρα και η σπατάλη λόγω αδιαφορίας και κυκλωμάτων. 
Αντί να ανακοινώσει περιορισμό των στρεβλώσεων σε συντάξεις που δεν αντιστοιχούν σε αυτά που εισέφεραν με ελάχιστα χρόνια ασφάλισης, αντί να καταργηθούν οι πελατειακού τύπου εξυπηρετήσεις, αντί να παταχθούν οι απατεώνες των κυκλωμάτων και επειδή όλα αυτά θέλουν πολύ δουλειά και έχουν πολιτικό κόστος ρίχνουμε το βάρος στις επόμενες γενιές καταδικάζοντας τους οριστικά και αμετάκλητα στην ανασφάλεια και την ανέχεια παρά το γεγονός ότι οι σημερινοί 30-50ρηδες είναι και οι μόνες γενιές που έχουν δουλέψει αρκετά χρόνια για το σύστημα..  
  Ο Ανδρέας Λοβέρδος προτιμά  την επικοινωνία για τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό  που πολλοί ακούν αλλά ελάχιστοι καταλαβαίνουν με ένα δυσνόητο και πολύπλοκο σύστημα επενδύοντας στην κρατούσα άποψη ότι "μέχρι να φτάσω στη σύνταξη θα έχουν αλλάξει όλα"  γνωρίζοντας καλά ότι η ΛΗΣΤΕΙΑ που επιχειρείται  με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις μεταβάλει τους σημερινούς ασφαλισμένους σε δουλοπάροικους του συστήματος και των νυν συνταξιούχων και ενός άδικου, ακατάλληλου και σαθρού συστήματος που με τις αλλαγές αντί να οδηγήσει στη βιωσιμότητα θα εξωθήσει ακόμη περισσότερους στην εισφοροδιαφυγή.. και τους υπόλοιπους στην εργασία μέχρι τον τάφο.  Ισως  να είναι και το πρώτο στάδιο για το πώς κάποιος μπορεί να οδηγηθεί από τον εκσυχρονιστικό σοσιαλισμό ( του Α. Λοβέρδου) στην βαρβαρότητα.. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου