Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΛΑΒΑΣ

EΦΥΓΕ ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, και πρώτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΓΚΛΑΒΑΣ , έπειτα από μακρόχρονη και απέλπιδα μάχη, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Δημήτρης Γκλαβάς γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926. Κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής Κατοχής ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και για τη δράση του αυτή, μετά την απελευθέρωση, διώχθηκε και εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο.
Μετά την επάνοδό του από την εξορία, ο Μίμης Γκλαβάς εγγράφεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και ολοκληρώνει τις σπουδές του. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκινάει το 1962 στην εφημερίδα «Αθηναϊκή».
Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Εξπρές» στο τότε ΕΙΡ, στην εφημερίδα «Νέα Πολιτεία» και, μετά την μεταπολίτευση, στην «Ελευθεροτυπία», απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε, απασχολούμενος πάντα με το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας.
Ο Μίμης Γκλαβάς, εκτός από τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Για πρώτη φορά εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ το 1978 και έκτοτε εκλέγεται διαρκώς μέλος των Διοικήσεων, έως το 1992 που εκλέγεται Α’ Αντιπρόεδρος, ενώ το 1993 εκλέγεται Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Προηγουμένως, στην οικουμενική κυβέρνηση Ξεν. Ζολώτα διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και αργότερα Γεν. Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΠΟΕΣΥ, διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παρέμεινε σε αυτό το αξίωμα μέχρι το 2004, οπότε αναγορεύτηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
Ο Μίμης Γκλαβάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής, ο οποίος συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των συναδέλφων.
Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του θα τους μείνει αξέχαστη η αισιοδοξία και η θετική στάση με την οποία αντιμετώπιζε τα προβλήματα, στάση την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε. Η απαράμιλλη ευγένειά του, οι καλοί του τρόποι, καθώς και η ελπίδα την οποία ενέπνεε στους άλλους τον έκαναν αποδεκτό από όλους τους συναδέλφους του, παρά τις όποιες διαφορές σε επιμέρους θέματα. Με τον τρόπο αυτόν κατόρθωσε να αμβλύνει αντιτιθέμενες απόψεις και να συμβάλει έτσι στην ενότητα του Κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου