Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Ή ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ


AΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης - Μ. Βουργάνα

Στο... σκαμνί θα κάθονται όσοι δεν κόβουν αποδείξεις. Κι αυτό καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπό τον...
υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, «κλείδωσαν» οι τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο εκτός απρόοπτου θα συζητηθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ποινικοποιείται η μη έκδοση αποδείξεων και φορολογικών στοιχείων, θεσπίζονται νέα τεκμήρια διαβίωσης, επιβάλλεται φόρος 5% στην εκκλησιαστική περιουσία, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ πρώτοι στο στόχαστρο της εφορίας για έλεγχο του «πόθεν έσχες» μπαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, φαίνεται ότι μεταφέρεται για το 2011 η επιβολή ΦΠΑ σε δραστηριότητες που σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο όπως των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά., καθώς και η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών από ταξί, περίπτερα, ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Παράλληλα, το υπουργείο για να ενισχύσει άμεσα με «ζεστό» χρήμα τα Ταμεία του Δημοσίου προωθεί νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για 700.000 οφειλέτες του Δημοσίου και για περίπου 300.000 φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος ή ΦΠΑ από το 1997 μέχρι σήμερα, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των οφειλόμενων φόρων. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
Καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων. Αυτό σημαίνει ότι όποιος καταστηματάρχης εντοπίζεται για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία να μην έχει κόψει έστω και μία μόνο απόδειξη, θα βλέπει την ίδια στιγμή να μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση. Ταυτόχρονα, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις θα χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.
Επιβάλλεται φόρος 5% στα εισοδήματα (ενοίκια) που αποκτούν ιεροί ναοί, μονές.
Καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για τα εισοδήματα του 2011 που θα φορολογηθούν το 2012. Για τα φετινά εισοδήματα σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους. Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2011 για τα εισοδήματα του 2010, θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) και να δικαιολογήσουν την απόκτησή τους.
Στις δηλώσεις του 2012
Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους το καθολικό «πόθεν έσχες» θα εφαρμοσθεί στα εισοδήματα του 2011, δηλαδή με τις φορολογικές δηλώσεις του 2012! Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσθηκε η αναβολή αυτού του μέτρου για όλους τους φορολογούμενους είναι ο φόβος του υπουργείου ότι θα προκαλούσε διαρροές κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Νέα τεκμήρια διαβίωσης για 4.000.000 φορολογούμενους. Για τις κατοικίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ίδιας τεκμαρτής δαπάνης ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Κηφισιά και ενός διαμερίσματος ίδιων τετραγωνικών στο Αιγάλεω, εξετάζεται η σύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Για τις δευτερεύουσες κατοικίες το τεκμήριο θα καθορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες.
Αναβάλλεται για το 2011 η επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, γιατρούς, συμβολαιογράφους, τραπεζικές και ασφαλιστικές εργασίες και έσοδα των καζίνων. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, θεωρείται πρακτικά αδύνατο το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί τώρα, που ήδη έχει αρχίσει η διαχειριστική περίοδος του 2010. Κι αυτό επειδή το πληροφοριακό σύστημα φορολογίας TAXIS που εφαρμόζουν οι ΔΟΥ δεν μπορεί να αναγνωρίσει νέες δραστηριότητες υπαγόμενες για πρώτη φορά σε ΦΠΑ, παρά μόνο από την 1η Ιανουαρίου του έτους.
Μεταφέρεται για το 2011 η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών από ταξί, περίπτερα, λαϊκές αγορές, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα Οι μόνες κατηγορίες επιτηδευματιών στις οποίες θα επεκταθεί ο λογιστικός προσδιορισμός από τη χρήση του 2010 είναι οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και λεωφορείων ΚΤΕΛ, οι εκμεταλλευτές κάμπινγκ και ενδεχομένως οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες. Για τους ταξιτζήδες εξετάζεται φέτος να αυξηθούν κατά 50% τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων με βάση τα οποία θα φορολογηθούν για τη χρήση του 2010, ενώ για τους λιανοπωλητές και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων σχεδιάζεται να αυξηθούν τα κατ’ αποκοπή ποσά φόρων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με ελάχιστες εξαιρέσεις (τόκους καταθέσεων, αμοιβές ναυτικών και τα πτητικά επιδόματα της Πολεμικής Αεροπορίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου