Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΑΛΛΑΓΩΝ

Ακόμη πιο αυστηρά τεκμήρια για πολυτελείς κατοικίες, μικρότερη φορολόγηση της αποζημίωσης από απόλυση αλλά και επαναφορά  του καθεστώτος έκπτωσης των τόκων που ίσχυε έως το 2008, προβλέπει το τελικό  κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του τρόπου  φορολόγησης των μισθωμάτων της εκκλησίας ( με συντελεστή 20%) παρέχοντας την δυνατότητα της έκπτωσης έως και 50% των δαπανών που καταβάλλονται για αυτά τα ακίνητα.  
Δεν αποκλείεται πάντως κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλες διατάξεις.   
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την φορολογία των αποζημιώσεων οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την καθιέρωση κλίμακας φορολόγησης με αφορολόγητο όριο τα 60.000 ευρώ, αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες.
Η νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει ότι θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10% για αποζημιώσεις από 60 έως 100.000 ευρώ, συντελεστής 20% για το τμήμα της αποζημίωσης από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων προβλέπεται ότι θα ισχύει από 1/1/2010 έκπτωση 20% από το φόρο των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.
Επίσης προστίθενται και νέες διατάξεις όπως για παράδειγμα η έκπτωση 20% από το φόρο εισοδήματος όσων κάνουν δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους στον αντίστοιχο λογαριασμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου