Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ- ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ



Πολύ πιο εύκολη, αντί να τη δυσκολεύουν, κάνουν τη ζωή των εχόντων και κατεχόντων τα νέα υποτίθεται "αυστηρά" τεκμήρια διαβίωσης.
Παραδόξως, είναι τόσο «εξωφρενικά» πιο χαλαρά σε σχέση με τα υφιστάμενα,  ώστε οδηγούν όσους έχουν καθιερώσει ένα πολυτελές μοντέλο διαβίωσης σε μείωση του εισοδήματος που οφείλουν να δηλώσουν και του φόρου που πρέπει να πληρώσουν!


Για παράδειγμα, ένας κάτοχος μονοκατοικίας 300 τετραγωνικών στην Εκάλη με πισίνα επιφάνειας 100 τετραγωνικών και καινούργιο αυτοκίνητο τύπου τζίπ 25 φορολογήσιμων ίππων (3.600 κυβικών εκατοστών), με βάση τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει εισόδημα τεκμαρτού ύψους 220.650 ευρώ. Με βάση όμως τα τεκμήρια που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε την Παρασκευή και που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ο εύπορος αυτός φορολογούμενος θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα... μόνο 58.416 ευρώ. Δηλαδή, με τα πιο αυστηρά -υποτίθεται- τεκμήρια, το υπουργείο Οικονομικών του δίνει δυνατότητα να εμφανίσει 162.234 ευρώ λιγότερα από εκείνα που θα εμφάνιζε με τα παλαιά ! Οι διαφορές είναι εξόφθαλμες και φτάνουν στο σημείο της πρόκλησης : Για τη μονοκατοικία στην Εκάλη, το τεκμήριο πέφτει από τα 95.550... στα 34.216 ευρώ. Για την πισίνα από τα 29.200 στα μόλις 12.000 ευρώ και για το τζίπ, το τεκμήριο από τα 95.900 ευρώ πέφτει... σε μόλις 12.200 ευρώ!
«Τα γράφουν σε offshore, με συνέπεια στα δίχτυα της εφορίας να μη πιάνεται ούτε ευρώ»!
Εξίσου προκλητικό και το επιχείρημα που επικαλούνται κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, για να εξηγήσουν γιατί τα τεκμήρια αντί να γίνουν πιο αυστηρά, έγιναν … πιο χαλαρά.  «Το προηγούμενο σύστημα με τα υψηλά τεκμήρια διαβίωσης- λένε- «αποτελούσε κίνητρο για εγγραφή των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν πολυτελή και πολύ ακριβό τρόπο ζωής σε offshore εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην "πιάνεται" ούτε ευρώ στα δίχτυα της εφορίας. Επιχείρημα που δεν δικαιολογεί επουδενί τη κατακόρυφη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία απλώς κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των φοροφυγάδων και συνιστούν πρόκληση για το μέσο μισθωτό και συνταξιούχο.
Ζήστε στη Γλυφάδα, με κότερο και τζίπ, εμφανίζοντας μόνο 31.000 ευρώ!
Δείγμα του παραλογισμού είναι και το επόμενο παράδειγμα : Επιτρέπει σε κάποιον να ζει σε βίλα 200 τ. μ. στη Γλυφάδα έχοντας  ΙΧ 2.000 κυβικών και ιστιοφόρο μήκους 7 μέτρων , εμφανίζοντας ως συνολικό τεκμήριο διαβίωσης το "ιλιγγιώδες" ποσό ... των 31.529 ευρώ, έναντι 105.900 ευρώ που έπρεπε να εμφανίζει με το ισχύων σύστημα.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΥΝΤΙΚΑΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου