Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ



Μαζικές εφόδους αναμένεται να εξαπολύσουν τις επόμενες ημέρες κατά συγκεκριμένων ομάδων τα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ, πρώην ΣΔΟΕ) που έχουν καταρτίσει τις τελευταίες ημέρες λίστα με ονόματα γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, εφοπλιστών και άλλων επαγγελμάτων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και ξεκινά άμεσα ελέγχους.
Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει περάσει από ηλεκτρονικό κόσκινο τις φορολογικές δηλώσεις των τεσσάρων αυτών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών για το 2008. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων αυτών είτε εμφανίζει υψηλές δαπάνες μειώνοντας έτσι τα ακαθάριστα έσοδα και τα δηλωθέντα κέρδη, είτε γενικώς δηλώνει χαμηλά εισοδήματα, όπως είχε διαπιστωθεί και παλαιότερα κατά τον έλεγχο των γιατρών του Κολωνακίου.
Σε αυτούς τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα και από πολλούς μισθωτούς θα εστιαστούν οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ, οι οποίοι μάλιστα θα διασταυρώνουν και στοιχεία από άλλες υπηρεσίες με τις οποίες έχουν δοσοληψίες (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία για τους γιατρούς). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχει συγκεντρώσει η ΥΠΕΕ από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων, ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών αυτών εμφανίζει ετήσιες δαπάνες 50.000 ευρώ ή και 100.000 ευρώ, που δεν δικαιολογούνται από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, προκειμένου να μειώνουν αισθητά τα δηλωθέντα κέρδη και τον φόρο που καταβάλλουν στην Εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου