Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ;

Στοιχεία σχεδόν επί καθημερινής βάσεως για την ρευστότητα ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος από τις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύοντας την βαρύτητα και την σημασία που προσδίδει για την επαρκή ρευστότητα στο σύστημα.


Στέλεχος τράπεζας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η ΤτΕ ζητάει συνεχώς ενημέρωση για τα επίπεδα ρευστότητας της τράπεζας μας και προφανώς σε ανάλογες ενέργειες θα προβαίνει και σε άλλες τράπεζες.

Οι συνεχείς έλεγχοι της ΤτΕ προς τις τράπεζες για την ρευστότητα που η πυκνότητα τους έχει αυξηθεί τελευταία καταδεικνύουν 5 βασικά πράγματα

1)Την συστηματοποιημένη έρευνα και παρακολούθηση των τραπεζών από την ΤτΕ ώστε να αποφευχθούν ακραία ή οριακά φαινόμενα.

2)Την ανησυχία της ΤτΕ καθώς είτε παρατήρησε φαινόμενα που την προβλημάτισαν είτε επιδίωξε προληπτικά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μην εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα.

3)Υπάρχουν τράπεζες , πολύ λίγες τον αριθμό που πιέσθηκαν σε επίπεδο ρευστότητας άλλες τα καταφέρνουν ικανοποιητικά και άλλες έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις.

4)Η ΤτΕ κατανοεί τον γενικότερο προβληματισμός των τραπεζών η ρευστότητα δεν είναι απλά ένα θέμα μπορεί να αποδειχθεί μείζον πρόβλημα αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην οικονομία ή δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση.

5)Οι τράπεζες προφανώς όχι όλες , οι περισσότερες αντέχουν αυτή την στιγμή ιεραρχούν ως το νούμερο ένα πρόβλημα τους την ρευστότητα. Αυτό καταδεικνύει πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου