Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Σχέδιο της κομισιον για στήριξη της Ελλάδας με δύο εναλλακτικά σενάρια βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης και θα συζητηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία φαίνεται ότι έχει στην κατοχή της εμπιστευτικό έγγραφο, το σχέδιο εκπόνησαν οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, ενώ το ποσό της στήριξης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία, θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25 δισ. ευρώ.
Το πρώτο εναλλακτικό σενάριο προβλέπει τη διευκόλυνση της Ελλάδας με δάνεια υπό την εγγύηση των χωρών της Ευρωζώνης, όπου ρόλο κλειδί θα έχει η ε.ε. Το σενάριο αυτό είναι το πλέον πιθανό διότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα και αφετέρου θα απαιτεί διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα χωριστά. Θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης με τη «μερίδα του λέοντος» να πέφτει στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Το δεύτερο σενάριο που φαίνεται και το λιγότερο πιθανό είναι θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των μελών της Ε.Ε. και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου