Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


  AΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Όλο το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία και τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο εισόδημα...
Πρώτη κατοικία και αυτοκίνητα ακόμα και 1.000 κυβικών θα μετράνε από φέτος στη λίστα τεκμηρίων της Εφορίας, προσδιορίζοντας το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για όλους τους φορολογουμένους με εξαίρεση τους συνταξιούχους.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε κατάλογο οκτώ τεκμηρίων διαβίωσης που θα αρχίζουν από 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ως γενικές δαπάνες διαβίωσης και θα αυξάνονται ανάλογα με τα ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του, αλλά και με δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Με βάση το νέο ενισχυμένο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης, φορολογούμενος που διαθέτει πρώτη κατοικία 200 τ.μ, εξοχικό 100 τ.μ, ένα αυτοκίνητο 2.500 κυβικών, ένα ιστιοφόρο πέντε μέτρων, μία εξωτερική πισίνα και απασχολεί μία οικιακή βοηθό δεν μπορεί να δηλώνει στην Εφορία λιγότερα από 43.200 ευρώ τον χρόνο.

Αντίστοιχα, φορολογούμενος με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία πρώτη κατοικία 100 τετραγωνικών και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών θα έχει ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 10.800 ευρώ. Στον βαθμό που οποιοσδήποτε φορολογούμενος δηλώσει στην Εφορία μικρότερο εισόδημα από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και βεβαίως θα υπόκειται και σε έλεγχο. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα βάλει φρένο στην πρακτική χιλιάδων φορολογουμένων που ενώ διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και εισοδήματα εμφανίζονται στην Εφορία ως... φτωχαδάκια.

Τα «παράθυρα»
Πάντως παρά την ενίσχυση των τεκμηρίων, αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων, ιδίως όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα, εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο. Πρόκειται για φορολογουμένους που και στο μέλλον με το σύστημα που προωθείται θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των πραγματικών τους, αρκεί να είναι έστω και λίγο υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τα τεκμήρια. Γι΄ αυτό και θεωρείται ότι το νέο καθεστώς έχει αρκετά παράθυρα φοροδιαφυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου