Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΑΠΟ ΤΟ BANKINGNEWS.GR
Οι τραπεζίτες αρχίζουν να ανησυχούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί και ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές καθώς έχουν ήδη δανεισθεί από την ΕΚΤ και οι εγγυήσεις θα αρχίσουν να μειώνονται.
Χθες το βράδυ συνομιλώντας με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος (έμφαση στο κορυφαίο) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Όλες οι τράπεζες λένε και υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στο σύστημα είναι ελεγχόμενη ωστόσο φαίνεται ότι είναι οριακή.

Τι σημαίνει όμως οριακή κατάσταση;

Οι τράπεζες είναι υπερδανεισμένες στην ΕΚΤ έχοντας δανεισθεί πάνω από 55 δις ευρώ. Όμως κάθε φορά που μια τράπεζα δανείζεται από την ΕΚΤ χρησιμοποιεί εγγυήσεις ανώτατης διαβάθμισης και αυτές εξαντλούνται.

Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ πλέον είναι σε οριακά επίπεδα καθώς πρέπει να δανεισθούν από τις αγορές.

Το ερώτημα που ανακύπτει τι πρέπει να συμβεί ώστε οι τράπεζες να μην βρίσκονται σε οριακό σημείο;

Οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να δανεισθούν από τις αγορές και για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρωτίστως να εξομαλυνθούν οι συνθήκες δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

Για να εξομαλυνθούν όμως οι συνθήκες θα πρέπει η ΕΕ να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το spread θα αποκλιμακωθεί σημαντικά και οι τράπεζες θα μπορούν να στραφούν στις διεθνείς αγορές.

Τι σημαίνει οριακό σημείο όμως;

Το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος επισημαίνει ότι «οριακό σημείο είναι ότι οι τράπεζες απλά έχουν στριμωχτεί πολύ και αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για εβδομάδες , οι τράπεζες δεν θα αντέξουν για εβδομάδες υπό ένα τέτοιο καθεστώς πίεσης;

Η επόμενη ερώτηση είναι προφανής αν ισχύει αυτό γιατί δεν έχει καταδειχθεί στον κλάδο , η ΤτΕ δεν παρακολουθεί στενότατα τις τράπεζες;

Οι τράπεζες καταφέρνουν να αντέχουν καθώς η κατάσταση είναι οριακή όμως αν αυτό κρατήσει ακόμη εβδομάδες κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το οτιδήποτε.

Οι απόψεις του κορυφαίου τραπεζικού στελέχους είναι προφανώς ανησυχητικές.

Το www.bankingnews.gr αμφιταλαντεύτηκε πολύ αν θα έπρεπε να καταγράψει αυτή την εκτίμηση , πολλοί θα πουν ανώνυμα ποιος μιλάει , γιατί μεταφέρονται τέτοιες απόψεις που προφανώς θα ανησυχήσουν τους πολίτες κ.α.

Με δεδομένο όμως ότι το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος ίσως είναι ένας εκ των καλύτερων της αγοράς με βαρύνουσα άποψη είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση έπρεπε να καταγραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου