Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Νέα δάνεια και μειώσεις επιτοκίων έχουν επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, αναζητώντας σωσίβιο στην κάθετη πτώση των χορηγήσεων στη στεγαστική πίστη. Ανάσα για τις χορηγήσεις αναμένεται να αποτελέσει και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που αφορά 100.000 παλιά ακίνητα και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι υψηλές τιμές των ακινήτων, η μείωση των φοροαπαλλαγών που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, τα πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες αλλά και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας έχουν προκαλέσει καθίζηση στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων.
Ενδεικτικό είναι ότι- σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδοςτον Φεβρουάριο τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε μόλις 165 εκατ. ευρώ ενώ o δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους ήταν αναιμικός, της τάξεως του 3,6%.
Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι- αν δεν αλλάξει κάτι στην εικόνα της κτηματαγοράς- δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων να είναι μηδενικός ή και αρνητικός.
Οι πρώτες μειώσεις
Προκειμένου να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ενώ βγάζουν από το συρτάρι τους μια σειρά από νέα προϊόντα που συνδυάζουν ευελιξία στην αποπληρωμή και προστασία έναντι των υψηλών επιτοκίων.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι η κίνηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να μειώσει αισθητά το σταθερό επιτόκιο του στεγαστικού δανείου, με σκοπό να αντλήσει μερίδιο από την αγορά.

Συγκεκριμένα- με σκοπό, όπως αναφέρει, την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων- προσφέρει το νέο προϊόν Στεγαστικών Δανείων «ΑΚΙΝΗΤΟ 3x3» μέσω του οποίου προσφέρει ειδικό, μειωμένο σταθερό επιτόκιο για 3 έτη στο επίπεδο του 3% έναντι 4,50% μέχρι πρότινος. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς για αυτήν την κατηγορία, ενώ θεωρείται ευθέως ανταγωνιστικό και με τα κυμαινόμενα επιτόκια, τα οποία συχνά ξεπερνούν το 3,5% ανάλογα με το περιθώριο κέρδους κάθε τράπεζας.
Οπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, αν και είναι δύσκολο για τις υπόλοιπες τράπεζες να ρίξουν τόσο χαμηλά το κόστος δανεισμού, η κίνηση αυτή πιθανότητα θα οδηγήσει και τους ανταγωνιστές να ροκανίσουν τα συγκεκριμένα επιτόκια, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Προστασία και ευελιξία
Πέρα από τις κόντρες στα επιτόκια, βασικό χαρακτηριστικό των νέων στεγαστικών δανείων είναι ο συνδυασμός προστασίας και ευελιξίας για τους πελάτες τους.
Συγκεκριμένα, στο κομμάτι της προστασίας, οι τράπεζες εξασφαλίζουν στους πελάτες τους ότι- για δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο- η μηνιαία δόση δεν θα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσό, ανεξάρτητα από το πόσο θα αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς (κατά κανόνα το Εuribor τριμήνου). Ετσι, για παράδειγμα, αν το επιτόκιο Εuribor που πληρώνει κάποιος ξεπεράσει π.χ. το 3,50% δεν θα χρεωθεί με 3,70% ή 4% συν περιθώριο προσαύξησης, αλλά μέχρι 3,50%.
Μάλιστα, σε σχέση με το παρελθόν, τα δάνεια αυτού του τύπου δεν επιβαρύνονται με καπέλο στο επιτόκιο, σε σύγκριση με τα προϊόντα χωρίς προστασία, ενώ στην περίπτωση που το διατραπεζικό επιτόκιο μειωθεί περαιτέρω ο πελάτης της τράπεζας καρπώνεται τη διαφορά. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η προστασία δεν ισχύει επ΄ αόριστον, αλλά κατά κανόνα για τα πρώτα 5 χρόνια του δανείου.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότερες τράπεζες επιτρέπουν στους πελάτες τους να παραλείψουν την πληρωμή μιας ή δύο δόσεων κάθε χρόνο, να παγώσουν το δάνειό τους πληρώνοντας μόνο τόκους ή και να επεκτείνουν τη διάρκειά τους κατά μία πενταετία, χωρίς καμία επιβάρυνση ή ποινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου