Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ...ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Toυ Γιώργου Νικολόπουλου
Από το Newstime.gr
Όλα ξεκίνησαν από το άρθρο του Market News International (MNI) το οποίο επικαλούμενο ανώνυμους "ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους" μετέδωσε πως η Αθήνα επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να αποκλειστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να καταστούν πιθανόν πιο ευνοϊκοί οι όροι δανεισμού. Η πληροφορία αυτή, όταν αναμεταδόθηκε από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg και το Reuters, εξελήφθη ως ένδειξη μεγάλης αδυναμίας της Ελλάδας, και οδήγησε την Τρίτη τα περίφημα spreads σε ιστορικό υψηλό, 408 μονάδες, με το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας σε αμφιβολία λόγω του υπέρογκου κόστους, τα νέα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα να διαδέχονται το ένα το άλλο, και το Μαξίμου να προσπαθεί να κάνει damage control εκδίδοντας ανακοινώσεις διάψευσης.

Ποιός όμως έδωσε την κρίσιμη πληροφορία πως "ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι" της Ελλάδας έκαναν αυτές τις τόσο ανεύθυνες και ζημιογόνες, βλακώδεις σχεδόν δηλώσεις; Πρόκειται για μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια της ιστορίας που καταρχήν φωτίζει "Το Βήμα". Στη σελίδα Α3, μετά το ρεπορτάζ των καλών συναδέλφων Άγη Μάρκου και Αργύρη Παπαστάθη, σημειώνεται πως η εφημερίδα επικοινώνησε με τον συντάκτη του σχετικού άρθρου, και διευθυντή σύνταξης της ιστοσελίδας Market News International, Μπέρναρντ Γούλφσον, ο οποίος και επιβεβαίωσε πως η πληροφορία προήλθε από την ανταποκρίτρια του NMI στην Αθήνα Αγγελική Παπαμιλτιάδου!
Ποια είναι όμως η Αγγελική Παπαμιλτιάδου; Και γιατί έχει σημασία; Γιατί πολύ απλά, η κυρία Παπαμιλτιάδου είναι μία δημοσιογράφος της οποίας επανειλημμένα έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία πλαστές, ψεύτικες, κάλπικες, όπως θέλετε πείτε το, συνεντεύξεις ή δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το newstime.gr ήταν τότε που πρώτο, στις 16 και στις 20 Ιουνίου του 2009, έφερε στο φως της δημοσιότητας το θέμα, αποκαλύπτοντας την βαθιά ενόχληση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ζακ Μπαρό για τη δημοσίευση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία μίας συνέντευξης του στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου που ήταν "εντελώς πλασματική", στέλνοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο απαιτώντας άμεση διόρθωση. Δεν ήταν όμως η μόνη φορά. Και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αλμούνια είχε εκφράσει την ενόχληση της για την ελληνίδα δημοσιογράφο-"Πινόκιο" και τα σχετικά δημοσιεύματα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, αναφέροντας πως η συνέντευξη του Επιτρόπου στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου αν και υπαρκτή ήταν αλλοιώμενη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "δεν αναγνωρίζουμε δυστυχώς τα λεγόμενα του Επιτρόπου, ειδικά στον τίτλο, κάτι για το οποίο είμαστε δυστυχώς συνηθισμένοι"!
Όταν είχαμε επικοινωνήσει με την τότε διεύθυνση της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, τον κύριο Γιάννη Βλαστάρη, εκείνος όχι μόνο είχε αρνηθεί να ερευνήσει το θέμα, αλλά μας είχε επιτεθεί με βαριές εκφράσεις, τονίζοντας μας με "πατρικό" ύφος πως του κάνει εντύπωση που ασχολούμαστε καν με το ζήτημα ενώ καίγεται η χώρα! Η εφημερίδα μάλιστα, όντας σε άρνηση, είχε γράψει και ένα απαξιωτικό, συνωμοσιολογικό, εκτός θέματος σημείωμα ως απάντηση στους "κακούς Ευρωπαίους" (κατά το "κακούς κερδοσκόπους") που τολμούσαν να τη "χτυπήσουν", απαντώντας εμμέσως και σε εμάς. Λίγο μετά, "κακοί ανταποκριτές" (κατά το "κακοί Ευρωπαίοι" και "κακοί κερδοσκόποι") πολλών και ανταγωνιστικών μεταξύ τους ελληνικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες, ζητούσαν επισήμως από την ΕΣΗΕΑ, με έγγραφη, επώνυμη καταγγελία τους, να επιληφθεί πειθαρχικά του ζητήματος, το οποίο σπιλώνει την τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας διεθνώς.
το νέο ανακριβές δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (ημερομηνία δημοσίευσης, 28/02/2010) το νέο ανακριβές δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (ημερομηνία δημοσίευσης, 28/02/2010) Το newstime.gr αποκαλύπτει σήμερα και μία άλλη, νέα περίπτωση φανταστικής, ψεύτικης, κάλπικης, όπως θέλετε πείτε το, δημοσιογραφικής "επιτυχίας" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και της κυρίας Παπαμιλτιάδου. Στις 28 Φεβρουαρίου του 2010, η εφημερίδα δημοσίευσε στη σελίδα 4 μία δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κ.Ε. και την Αγγελικής Παπαμιλτιάδου. Το παρακάτω έγγραφο, το οποίο περιήλθε πρόσφατα στην κατοχή μας και φέρνει το newstime.gr σήμερα στη δημοσιότητα, αποδεικνύει πως τέτοια δήλωση δεν έγινε ποτέ από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, παρά μόνο ίσως στη φαντασία της ελληνίδας δημοσιογράφου. Πρόκειται για έγγραφο που συνέταξε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο κύριος Γαβριηλίδης, και όπου  ρητά αναφέρει πως ο κύριος Γιούνκερ του είπε πως "ουδέποτε προέβη σε τέτοιου είδους δηλώσεις και δεν παρεχώρησε καμία σχετική συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα το τελευταίο διάστημα". Το newstime.gr  έχει και άλλα έγγραφα στην κατοχή του όπου επιβεβαιώνεται η βαθιά ενόχληση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου από την αντιδεοντολογική στάση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και την ανοχή ή συνενοχή της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας στην υπόθεση.
Το εσωτερικό έγγραφο που μεταφέρει την ενόχληση του κυρίου Γιούνκερ στο ΥΠΕΞ Το εσωτερικό έγγραφο που μεταφέρει την ενόχληση του κυρίου Γιούνκερ στο ΥΠΕΞ Το ρεπορτάζ είναι απολύτως διασταυρωμένο και τα σχετικά έγγραφα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Πριν μάλιστα περιέλθουν τα σχετικά "ενοχοποιητικά" έγγραφα στην κατοχή μας, αλλά ήδη με ισχυρές ενδείξεις στα χέρια μας, επικοινωνήσαμε με τον Μπάμπη Αγρολάμπο, διακεκριμένο συντάκτη της Κ.Ε. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Το κάναμε ανεπισήμως, καθώς ο Μπάμπης είναι παλιός συνάδελφος, για να ρωτήσουμε γιατί η ΕΣΗΕΑ, αλλά και ο ίδιος προσωπικά δεν κάνουν κάτι για το θέμα, γιατί αρνούνται να το ερευνήσουν είτε εσωτερικά είτε στην Ένωση Συντακτών. Εκείνος, μάλλον σε ενα ξέσπασμα κακώς εννοούμενης συντεχνιακής αλληλεγγύης, αρκέστηκε να τονίσει πως δεν εκπροσωπεί ούτε την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ούτε την ΕΣΗΕΑ, και έκλεισε το τηλέφωνο εκνευρισμένος, εξαπολύοντας ύβρεις.
Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε εδώ, όπου η κακή δημοσιογραφία γίνεται και επικίνδυνη. Από μία αποδεδειγμένα φαντασιόπληκτη ή ανέντιμη δημοσιογράφο-Πινόκιο, την Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σε μία εφημερίδα, την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που μοιάζει να βρίσκεται σε άρνηση και δεν ελέγχει τα του οίκου της, σε έναν δημοσιογράφο-μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ που μοιάζει να επιμένει να βλέπει το θέμα "συντεχνιακά", να μην πούμε δηλαδή ποτέ τίποτα κακό για τον οποιοδήποτε συνάδελφο, ό,τι κι αν κάνει. Και τελικά, σε ένα ξένο μέσο, που να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της έγκυρης δημοσιογράφου της Ελευθεροτυπίας για να δημοσιεύσει ένα άρθρο που να κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν οι New York Times ανακάλυψαν πως ο δημοσιογράφος Jayson Blair είχε γράψει σειρά άρθρων βασισμένα σε ανύπαρκτες συνεντεύξεις και παραποιημένα στοιχεία, ολόκληρο το οικοδόμημα της μεγάλης αξιοπιστίας της "Grey Lady" κλονίστηκε. Συγκάλεσαν συνέλευση όλων των συντακτών και αποφάσισαν να παραδεχθούν δημοσίως το πρόβλημα, να απομακρύνουν το συντάκτη και να επενεξετάσουν τον τρόπο εφαρμογής των βασικών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην κορυφαία αυτή εφημερίδα. Όταν στο διάσημο περιοδικό The New Republic αποκαλύφθηκε ότι ο δημοσιογράφος Stephen Glass έγραφε πολλά, 27 από τα άρθρα του βασισμένος σε ανύπαρκτες συνεντεύξεις, αποκυήματα της φαντασίας του, έγινε διεξοδική εσωτερική έρευνα, ο συντάκτης φυσικά απομακρύνθηκε, το έντυπο ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες του και απειλήθηκε με λουκέτο, καθώς είχε τρωθεί η αξιοπιστία του.
Δεν μπορεί εύκολα να αποδείξει κανείς αν οι πληροφορίες της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, για "ανώνυμους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους" που δήλωσαν ουσιαστικά πως η Ελλάδα θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Στήριξης είναι αληθείς ή όχι. Η πληροφορία της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αυτή, που οδήγησε χτες στη νέα κρίση εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα, είναι εκ πρώτης όψεως λογικοφανής. Υποψίες βάζει βέβαια το γεγονός ότι η πληροφορία δόθηκε το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, σαν ο Παπανδρέου ή ο Πάγκαλος ή ο Παπακωνσταντίνου ή άλλος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος να διέκοψε τις διακοπές του και κάπου ανάμεσα σε "Χριστός Ανέστη" και το σούβλισμα του αρνιού να έδωσε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά φυσικά οι υποψίες δεν αρκούν. Μπορεί να δόθηκε η πληροφορία. Ωστόσο, το μόνο μας ασφαλές κριτήριο πάντα για να "εμπιστευθούμε" μία είδηση, όταν βασίζεται σε ανώνυμες πηγές, είναι η αξιοπιστία του δημοσιογράφου. Και η δημοσιογραφική αξιοπιστία της κυρίας Παπαμιλτιάδου είναι, καταδείξαμε ελπίζουμε επαρκώς, στα Τάρταρα.

1 σχόλιο:

  1. Μαλλον δεν έχετε προσέξει ότι του δημοσιεύματος της Παπαμιλτιάδου είχε προηγηθεί θέμα με τίτλο "Νέο μηχανισμό στήριξης χωρίς ΔΝΤ ζητεί τώρα ο Γιώργος απο τον Ρόμπαϊ, στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, το οποίο υπογράφεται απο τον κ. Πάνο Σώκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή