Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΡΟΥΜΠΙΝΙ:ΠΙΘΑΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν βαρύτατα δημοσιονομικά προβλήματα ενδέχεται να εγκαταλείψουν τα ερχόμενα χρόνια τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

O Roubini σημείωσε πως απαιτείται μια «πραγματική υποτίμηση» του ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Το ευρώ θα παραμείνει το νόμισμα πολύ λίγων χωρών, οι οποίες έχουν «ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά θεμελιώδη», τόνισε.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το μέγεθος του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (750 δισ. ευρώ) θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρώπη και πως σε συνδυασμό με τα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση θα καλύψει άνετα ακόμη και το χειρότερο σενάριο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας θα έπρεπε να καλυφθούν έως το 2012, τότε το μέγεθος του πακέτου θα ανερχόταν σε 600 δισ. ευρώ περίπου.
Η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα από το 13% του ΑΕΠ στο 3% σε βάθος τριετίας είναι σχεδόν αδύνατη και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αναφέρει ο Roubini.
«Δεν πρόκειται να κατορθώσουν να μειώσουν τόσο πολύ τις δαπάνες και ταυτόχρονα να αυξήσουν τόσο πολύ τους φόρους. Κάθε φορά που μειώνεις τις δαπάνες και αυξάνεις τους φόρους η οικονομία πλήττεται ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ προβλέπει δύο ή τρία χρόνια περαιτέρω ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση ύφεση και πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει τελικώς μία χώρα;» αναρωτήθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου