Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ


Τα πρώτα στοιχεία του προϋπολογισμού δεν πείθουν τους αναλυτές πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα της χώρας κατά 20 δισ. ευρώ φέτος, καθώς κάτι τέτοιο μοιάζει πλέον υπεραισιόδοξο, λόγω της σοβαρότατης συρρίκνωσης που περιμένει φέτος την ελληνική οικονομία, η οποία τοποθετείται στο 4%, θυμίζοντας μέρες του… 1974.


Σύμφωνα με τον αναλυτή της HIS Global Insight, Diego Iscaro, οι πιθανότητες της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει φέτος τον στόχο του ελλείμματος, είναι στο 30% το πολύ. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, οι κίνδυνοι τόσο στα φορολογικά έσοδα όσο και στις δαπάνες, είναι τεράστιοι.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρωμανιά, οικονομολόγο της ΓΣΕΕ, ήδη συζητείται στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών πως το έλλειμμα φέτος δεν θα μπορέσει να μειωθεί κάτω του 9,5%.
Όπως τονίζει ο Iscaro, εάν τελικά η Ελλάδα «κλείσει» το 2010 με έλλειμμα κοντά στο 9,5%, τότε οι ανησυχίες θα ενταθούν γύρω από το ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η μόνη διέξοδος. Είναι προφανές, όπως προσθέτει ο αναλυτής, πως θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση στις αρχές του 2011.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Capital Markets, Ben Μay, αν και η Ελλάδα θα κάνει σημαντικά βήματα για να επιτύχει τον στόχο του ελλείμματος, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα πως δεν θα «πιάσει» τον στόχο του 2010.



Πάντως, όπως σημειώνει, εάν η χώρα πλησιάσει τον στόχο και εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για τον στόχο του 2011, τότε και μόνο τότε, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα θελήσουν να αποσύρουν την βοήθεια που έχουν προσφέρει στην Ελλάδα.
ΑΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου