Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δυσάρεστη έκπληξη και σοκ διαρκείας προκάλεσαν οι ανακοινώσεις Λοβέρδου για  το εργασιακό. Οι περισσότεροι είχαν ως το πιο δυσμενές σενάριο την περικοπή από την αποζημίωση ενός ποσοστού 15- 20% που διακινούσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά σε καμία περίπτωση μέτρα δυσμενέστερα  από αυτά που προέβλεπε το μνημόνιο και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικό όφελος.
Στο ΠΑΣΟΚ το προεδρικό διάταγμα  "τριχοτόμησε" το στελεχιακό του δυναμικό. Οι συνδικαλιστές  και όσοι γνωρίζουν καλά την κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα είναι σε απελπισία καθώς βλέπουν εκλογικό γκρεμό αλλά και την καταστροφή χιλιάδων εργαζομένων. Προσβλέπουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις που σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό μιλούν για εκρηκτικό κοκτέηλ  που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες.

Μια άλλη ομάδα στελεχών με γνώση των κομματικών συσχετισμών αλλά και των κοινωνικών δομών που φτάνουν έως τους εκσυγχρονιστές  εκτιμούν ότι τα πάντα θα κριθούν από την αντίδραση των πολιτών. Αλλά εκτιμούν ως περίπου αδύνατον να περάσει όλο αυτό το πακέτο χωρίς δραματικές πολιτικές εξελίξεις. Δεν αποκλείουν ακόμη και την ανεξαρτητοποίηση  και άλλων βουλευτών του κόμματος είτε την παραίτηση στελεχών από κομματικά αξιώματα. Θεωρούν ως δεδομένο την δημόσια αντίδραση της αριστερής πτέρυγας του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Οι υποστηριχτές των αποφάσεων Λοβέρδου παραδέχονται ότι δεν είναι ευχάριστες αποφάσεις ούτε εύκολες πολιτικά θεωρούν όμως πως η Ελληνική κοινωνία έχει καταλάβει ότι υπαγορεύονται από την οικονομική συγκυρία. Αντιλαμβάνονται ότι θα μεγαλώσει το πολιτικό κόστος και δεν αποκλείουν δυναμική κίνηση των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές. Μοναδικοί σύμμαχοι τους μεσαία στελέχη κρατικοδίαιτα που μόνη τους έννοια είναι να σταματήσουν οι απώλειες στο δημόσιο ωστε να εξασφαλίσουν την εκλογική τους πελατεία. Ως επιχείρημα  διακινούν την προσπάθεια εξωθεσμικών παραγόντων να ρίξουν την κυβέρνηση αγνοώντας ότι η όλη κατάσταση προκαλεί απίστευτες εκρήξεις στην Ελληνική κοινωνία.
Στο μέγαρο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής αν και οι πρώτες αντιδράσεις τους εντυπωσίασαν, κυρίως η αντίδραση των δημοσιογράφων του mega και η σφοδρότητα με την  οποία αντιμετωπίσθηκε ο αρμόδιος υπουργός. Πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι μέτρα ή πτώχευση αν και πλέον είναι όλο και πιο φανερό ότι οι πολλοί θα στρέψουν την πλάτη τους στο δόγμα σωτηρία του κράτους με κάθε θυσία ακόμη και πτώχευση και δυστυχία των πολιτών ενώ ιδεολογήματα τύπου στάση πληρωμών που θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στους δυσαρεστημένους θα προκαλούν νέες δυσκολότερες επιπλοκές        
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου