Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται ανοικτός σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου, σχετίζονται κυρίως με το χρόνο προειδοποίησης πριν την απόλυση- την ώρα που στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επικρατεί έντονος προβληματισμός, τόσο για το περιεχόμενο αυτών καθ' εαυτών των νομοθετημάτων, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο ΔΣ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας σημείωσε πως θα κάνει πρόταση για διατήρηση του θεσμού της διαιτησίας αλλά με αλλαγές στον τρόπο επιλογής των διαιτητών και μεσολαβητών ώστε να τυγχάνουν γενικής αποδοχής από τους κοινωνικούς εταίρους και να διασφαλίζεται η αμεροληψία.
Αναφερόμενος στο θέμα του ύψους των αποζημιώσεων απόλυσης και του χρόνου προειδοποίησης, ανέφερε ότι θα παρουσιάσει την Τρίτη τις τελικές προτάσεις στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τονίζοντας παράλληλα ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεφάρμοστη.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση με την οποία το επίδομα ανεργίας θα μετατραπεί σε επιταγή εργασίας που θα δίδεται στον εργοδότη προκειμένου να μην κάνει απολύσεις.
Μιλώντας γενικά για το εργασιακό, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να εμπλακεί στα θέματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι χρέος μας να εφαρμόσουμε το μνημόνιο.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πεταλωτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών ρυθμίσεων στο νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις.
«Εάν υπάρχουν και όποια περιθώρια για βελτίωση αυτών των ρυθμίσεων, η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα τα εξαντλήσει», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε: «Ό,τι έρθει στη Βουλή, ό,τι ψηφιστεί ή ό,τι νομοθετηθεί με οποιαδήποτε μορφή θα είναι με βάση το μνημόνιο».
Ερωτηθείς εάν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος απολαμβάνει της πλήρους στήριξης από την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι αυτό είναι σαφέστατο και σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό και την κυβέρνηση.
«Ο αρμόδιος υπουργός σε όλα τα ζητήματα λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά», τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά της κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ακόμα πως «δεν ερχόμαστε να κόψουμε αποζημιώσεις όπως λέγεται» και ότι «δεν υπάρχει 50% περικοπή αποζημιώσεων, αλλά υπάρχει ζήτημα μιας νέας βάσης στις εργασιακές σχέσεις που θα προστατεύει τον εργαζόμενο αλλά και την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς την οποία δεν υπάρχει εργασία».
«Στο πλαίσιο του δυνατού και της χρονικής συγκυρίας έχουμε και βάζουμε τις αρχές μας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η διασφάλιση της εργασίας και η προστασία των εργαζομένων», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου