Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

H AΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, εγείροντας ανησυχίες ότι οι αναιμικές καταναλωτικές δαπάνες θα πλήξουν την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη Eurostat, το λιανικό εμπόριο στην ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτιμήσεων για ήπια άνοδο.

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων συνοδεύεται από μια σειρά εκθέσεις που δείχνουν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά και συνεχίζει να υποχωρεί.
Εν τω μεταξύ, οι λεγόμενες «περιφερειακές» οικονομίες της ευρωζώνης επιδεικνύουν ακόμη χειρότερες μετρήσεις. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία υποχώρησαν κατά 2,1%, παραμένοντας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, ενώ στην Πορτογαλία ενισχύθηκαν ελαφρώς έπειτα από δύο μήνες ισχυρής υποχώρησης.

«Τα απογοητευτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης οφείλεται στις εξαγωγές και δεν έχει περάσει ακόμη στην εγχώρια κατανάλωση», σημειώνει ο οικονομολόγος της ING κ. Martin van Vliet, σε σχόλιό του στους «Financial Times».

«Ωστόσο, οι καταναλωτικές ανησυχίες έχουν μετατοπιστεί. Προηγουμένως, οι καταναλωτές ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο ανεργίας. Τώρα, η βασική τους ανησυχία είναι οι επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας στο εισόδημά τους, κάτι που λειτουργεί ως φρένο στις καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης», υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου