Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΡΕΝ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ


Η Κομισιόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού που θα επιτρέπει σε κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ να προχωρούν σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν.


Σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετος στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον.
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί πως αυτό είναι αναγκαίο και απαιτείται μια διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης», ανέφερε ο κ. Ρεν, τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, πράγμα που ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε πάντως ότι «προηγούνται» οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Όπως σημειώνει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς επιθυμεί να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες περί δημόσιων ελλειμμάτων και χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου