Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ


To νέο κυβερνητικό σχήμα που έφτιαξε ο Γιώργος Παπανδρέου περιέχει πολλά στοιχήματα πολιτικά και προσωπικά. Κλείνει εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά μέτωπα  σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των ρυθμών και μείωσης της γκρίνιας.
Στοίχημα πρώτο: Η παραμονή των στενών συνεργατών. Προστέθηκε ο Δημήτρης Δόλης, περιορίσθηκαν οι αρμοδιότητες Μπιρμπίλη και Γερουλάνου, αναβαθμίστηκε ο Δρούτσας. Κρίνονται πολλά κυρίως για τον πρωθυπουργό καθώς οι κομματικοί ανέλαβαν τις καυτές πατάτες και οι συνεργάτες ευκολότερες αποστολές.

Στοίχημα δεύτερο: Οι ειδικές αποστολές. Χυτήρης, Λοβέρδος, Παπουτσής,Σκανδαλίδης, Ραγκούσης.
Ο άνθρωπος όλων των προέδρων του πασοκ πρέπει να βάλει σε τάξη τα επικοινωνιακά και όσον αφορά την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και με τα κρατικά μέσα και τους δημοσιογράφους.
Ο Λοβέρδος για μια ακόμη φορά αναλαμβάνει αποστολή αυτοκτονίας εάν φέρει αποτέλεσμα αποκτά προβάδισμα στην μάχη των επιγόνων. Παπουτσής -Χρυσοχοιδης θα έχουν δύσκολο έργο τυχόν επιτυχία θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα προβάδισμα στη μάχη των επιγόνων.
Ο Σκανδαλίδης έχει στόχο να κρατήσει τους αγρότες σε ηρεμία και ο Ραγκούσης να βάλει τάξη σε μια κυβέρνηση μαμουθ με τις αρμοδιότητες μπερδεμένες όπως τα μαλλιά της γριάς.
Στοίχημα τρίτο: Τα υπουργεία μνημονίου. Δύσκολα τα πράγματα για το υπουργείο οικονομικών , εργασίας και μετανάστευσης αλλά και υποδομών. Χωρίς λεφτά και με εντεινόμενη της κοινωνική ένταση τα περιθώρια ελιγμών από ελάχιστα εως ανύπαρκτα.
Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν πως ο επόμενος ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σίγουρα πριν τις επόμενες καλοκαιρινές διακοπές.
Προβλέπουν μάλιστα τρία μέτωπα που θα προκαλέσουν τέτοια ένταση και αναστάτωση που θα αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να αναδομήσει εκ νέου της κυβέρνηση.
Α. Η οικονομία. Οι ακολουθούμενες πολιτικές Παπακωνσταντίνου οδηγούν σε φαύλο κύκλο. Η εμπειρία της αγοράς λείπει και τα λάθη είναι αρκετά σε μια μικρή και πολύ κρίσιμη περίοδο. Και οι δύο εισηγήσεις για αναπληρωτή υπουργό και υφυπουργό εσόδων απορρίφθηκαν όταν μάλιστα η κυβέρνηση γέμισε αναπληρωτές. Και αυτό είναι ένα μήνυμα.
Β. Κρίσιμα θέματα όπως η μετανάστευση ή η ανεργία πέρασαν σε πρόσωπα με διάθεση διαχείρισης και είναι πιθανό να προκαλέσουν τις σπίθες για μια πολιτική κρίση
Γ.Η αντιπαράθεση στο μέγαρο Μαξίμου (Παμπούκης-Ραγκουσης)δεν έληξε αντίθετα αναμένεται να ενισχυθεί. Επίσης πρόσωπα όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Γιώργος Φλωρίδης έμειναν αναξιοποίητα ενώ εστίες τριβών  όπως ο Γιαννης Πανάρετος παραμένουν στο πόστο τους.
Θα χρειαστεί πολλή τύχη και ικανότητα η νέα κυβέρνηση για να βγει από την κρίση και τα δύο όμως είναι ζητούμενα..    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου