Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ...

Οι αναλύσεις που ακούω και διαβάζω από την Κυριακή το βράδυ για τη φυγή του Μπάγεβιτς βασίζονται σε ένα λάθος: όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν την παραίτηση κάνοντας απολογισμό όσων προηγήθηκαν -πράγμα που ο προπονητής δεν έκανε προτού παραιτηθεί.


Του Αντώνη Καρπετόπουλου

(karpetshow@yahoo.gr)



Η απόφαση του Μπάγεβιτς υπήρξε μια απόφαση στιγμής, μια έκρηξη που μόνο αν ανατρέξεις στην ψυχολογία του ανθρώπου μπορείς να καταλάβεις. Ο Μπάγεβιτς έφυγε προδομένος, δηλαδή πληγωμένος από τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για το καλό μιας ομάδας που έχει ξεχάσει τι είναι καλό για την ίδια. Μόνο αν σκεφτείτε την ιστορία από τη μεριά του, θα καταλάβετε τα γιατί.




Είσαι λοιπόν ο Μπάγεβιτς. Και αποφασίζεις να γυρίσεις σε μια ΑΕΚ αποδιοργανωμένη διοικητικά μετά τη φυγή του Ντέμη Νικολαΐδη, παρατημένη από μία ομάδα μετόχων που θεωρεί ότι «διοικώ» σημαίνει «διορίζω προέδρους και πληρώνω ζημίες», μία ομάδα χωρίς τίτλους, χωρίς δύναμη, χωρίς στελέχη. Ζητείς συγγνώμη για κάτι που ακόμα δεν είσαι βέβαιος ότι ήταν λάθος (καμία επαγγελματική επιλογή δεν μπορεί να είναι λόγος συγγνώμης…) και παιδεύεσαι να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα, δηλαδή να μεταμορφώσεις σε ομάδα ένα ασκέρι μισθοφόρων που η αγαπημένη τους δουλειά είναι να συζητούν τις ανανεώσεις των συμβολαίων τους χωρίς να έχουν κερδίσει τίποτα.



Χρόνια



Είσαι ο Μπάγεβιτς. Εχεις συμπληρώσει είκοσι δύο χρόνια σε πάγκους μεγάλων ομάδων και ανακαλύπτεις ότι στα 61 σου τίθεται σε αμφισβήτηση η επαγγελματική επάρκειά σου. Διαβάζεις ότι δεν ξέρεις να κάνεις προπόνηση, ότι έχεις παρωχημένους συνεργάτες, ότι, όπου πέτυχες, πέτυχες γιατί είχες στην πλάτη σου μεγάλους προέδρους. Θυμάσαι τον Γενεράκη, τους παίκτες του ΠΑΟΚ απλήρωτους, τον Σκόρδα, τον Κόκκαλη να σε έχει παρατήσει μόνο στον Ολυμπιακό να τσακώνεσαι με τη «Θύρα 7» και να έχει πάει στην Αμερική για μήνες. Κι όμως, για μια μερίδα οπαδών και δημοσιογράφων δεν είσαι παρά ένας τυχερός που του ήρθαν όλα βολικά στη ζωή, κι ας έχεις στηρίξει όλη την καριέρα σου στη δουλειά και στις αξίες της.



Τίγρης



Είσαι ο Μπάγεβιτς. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σού λέει να γυρίσεις στην ΑΕΚ και μαζί με εσένα θα γυρίσει κι αυτός, όμως δεν εμφανίζεται ποτέ. Για σένα τα λόγια του είναι τα λόγια ενός φίλου και τους φίλους τούς διαλέγεις για την ευθύτητα και την τιμιότητά τους. Τον περιμένεις είκοσι τρεις μήνες τώρα. Διαβάζεις δηλώσεις του, μαθαίνεις τα ραντεβού του με τον Παππά, ακούς ότι θα μπει στην ΠΑΕ, ότι ενδιαφέρεται για το ποιον θα ψηφίσει η ΑΕΚ στη Λίγκα ή ποιον θα αποκτήσει στις μεταγραφές. Ομως, δεν τον βλέπεις τελικά ποτέ και σε έχει αφήσει με ένα τσούρμο παιδάκια που παριστάνουν ή τους τεχνοκράτες ή τους οπαδούς, χωρίς να έχουν ούτε σχέδιο ούτε όραμα. Και βρίσκεσαι να παίζεις τον ρόλο του προέδρου, ρόλο που δεν γουστάρεις, να ψάχνεις μάνατζερ να συνεργαστείς γιατί η ΠΑΕ ούτε σ' αυτό μπορεί να βοηθήσει, να τσακώνεσαι με τους παίκτες και να σου ζητούν να είσαι εσύ αυτός που θα πάρει την ευθύνη της τιμωρίας τους.



Κολλητούς



Είσαι ο Μπάγεβιτς. Εχεις προπονήσει τον Τσιάρτα και τον Κασάπη, τον Σαβέβσκι και τον Σαμπανάτζοβιτς, τον Γεωργάτο και τον Τζόρτζεβιτς, τον Γεωργιάδη και τον Ζαγοράκη, τον Ντέμη και τον Νικοπολίδη, παίκτες αληθινούς, με προσωπικότητα και άποψη. Είσαι ο προπονητής για τον οποίο ο Ριβάλντο έχει πει ότι «είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα», είσαι αυτός που έβγαλε τα 2/3 της ομάδας που κατέκτησε το Euro, είσαι αυτός που κέρδισε τίτλους χωρίς απαραίτητα να έχει το καλύτερο υλικό στην Ελλάδα. Και βρίσκεσαι σε μια ομάδα που κάποιοι δεν ξέρουν ποιος είσαι, που αδιαφορούν για τις προειδοποιήσεις σου και τις διαταγές σου, που σε θάβουν στους δημοσιογράφους και στους κολλητούς τους, που σε θεωρούν μέρος του προβλήματος της ΑΕΚ –ίσως μάλιστα το μεγαλύτερο. Ζητείς κάποιοι από αυτούς να φύγουν και όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά η διοίκηση τους κάνει και πιο μεγάλα συμβόλαια! Είκοσι τρεις μήνες ανέχεσαι συμπεριφορές που θεωρούσες πάντοτε απαράδεκτες, βλέπεις μικρούς εκατομμυριούχους να παίζουν για την πάρτη τους, ακούς διαρκώς παράπονα για συμβόλαια από παίκτες που ακόμα δεν κέρδισαν τίποτα. Θυμάσαι τους μεγάλους που γνώρισες και παιδεύεσαι να κάνεις τους συμβιβασμούς σου για να μη σε πουν ξεροκέφαλο ή επειδή η ομάδα δεν έχει χρήματα. Παίρνεις στον Βόλο τον Γκερέιρο στην αποστολή –αυτόν που όλο το καλοκαίρι η διοίκηση σου ζητούσε να μην ασχολείσαι μαζί του γιατί θα τον πουλήσει. Και κανείς δεν καταλαβαίνει τα παράπονά σου –ίσως γιατί κανείς εκεί που είσαι δεν σε σέβεται αληθινά.



Καρέκλες



Είσαι ο Μπάγεβιτς. Σε χτυπούν μετά το ματς με την Καλλιθέα, σου πετούν καρέκλες στον Βόλο, σε βρίζουν σε κάθε ευκαιρία μολονότι είσαι απλήρωτος, δουλεύεις ασταμάτητα για την ομάδα, παιδεύεσαι μόνος να κρατήσεις ισορροπίες που δεν υπάρχουν, προσπαθείς να ανταγωνιστείς ομάδες πολύ μα πάρα πολύ ακριβότερες. Είσαι ο Μπάγεβιτς και βλέπεις τον Σκόκο να στριφογυρίζει ανέμελος, αν και η ομάδα χάνει, τον Γκέντσογλου να απαιτεί να παίζει βασικός σε μία θέση που δεν ξέρει, τον Λεονάρντο να σου ορκίζεται ότι θα τα δώσει όλα και ποτέ να μη σου δίνει τίποτα, τον Τζεμπούρ να μεταμορφώνεται σε γατάκι μπροστά στον Σανκαρέ, τον Γιάχιτς να παίζει χωρίς την ελάχιστη φλόγα. Κάποιοι από αυτούς είναι δικοί σου: καιρό τώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να σου αποδείξουν ότι είναι ανάξιοι της εμπιστοσύνης σου.



Αξίες



Είσαι ο Μπάγεβιτς. Στήριξες μία καριέρα στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την κοινή προσπάθεια, την κοινή θέληση. Στήριξες μία καριέρα σε αξίες που σε αυτή την ΑΕΚ μοιάζουν να έχουν χαθεί. Προδομένος είσαι, τι άλλο να κάνεις;

ΑΠΟ ΤΗΝ SPORDAY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου