Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
«ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, συρρίκνωσα την οικονοµία…». Παραφράζοντας µια παλαιότερη ταινία του Χόλιγουντ «Αγάπη µου, συρρίκνωσα τα παιδιά…» αυτός θα µπορούσε να είναι ο τίτλος της προχθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης για τον προϋπολογισµό του 2011. Τώρα είναι θέµα γούστου αν η ατάκα είναι Γιώργος προς Αντα ή Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς ολλανδέζα σύζυγο. Η ουσία είναι η ίδια και, σε αντίθεση µε το αµερικανικό φιλµ, το έργο που ζούµε δεν είναι κωµωδία.

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ πριν από το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση Παπανδρέου επιβεβαιώνει ορισµένα πράγµατα που θα έπρεπε να είχε προβλέψει. Οτι το πρόγραµµα του Μνηµονίου για φέτος βγαίνει δεν βγαίνει. Και ότι το πρόγραµµα του Μνηµονίου για το 2011 δεν βγαίνει µε τίποτε. Η τρύπα των εσόδων µπορεί να είναι 2-2,5 δισ. ευρώ, µπορεί όµως να είναι και περισσότερο αν τα υπουργεία δεν µπορέσουν να τηρήσουν τα συµφωνηθέντα. Οι ανοιξιάτικες προγνώσεις για την ανάπτυξη αποδεικνύονται εξαγορά πολιτικού χρόνου. Είµαστε στο -4% και πάµε για το -5%.


Ο τελών χρέη οικονοµικού συµβούλου του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήµος που λέγεται πως βρήκε τελικά πανεπιστηµιακή θέση αντίστοιχη µε το πρεστίζ του και αναχωρεί για το Χάρβαρντ εκτιµά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόµο της ανάπτυξης προς το τέλος του 2011. Είναι ένας ραφιναρισµένος τρόπος να πει κανείς ότι η επόµενη χρονιά θα περάσει κι αυτή στων Ψαρών την ολόµαυρη ράχη.


ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ κυβερνητική σύσκεψη, τέθηκε στο τραπέζι η ανάγκη για ένα «plan C», ένα «σχέδιο Γ» για την οικονοµία. Αφήνοντας κατά µέρος την Αλφαβήτα της οικονοµικής, η πραγµατικότητα είναι πως η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, δεν έχει κανένα σχέδιο για την οικονοµία. Δεν έχει επίσης οικονοµικό επιτελείο. Ούτε οι επισκέψεις του Τζο Ακερµαν της Deutsche Βank, ούτε οι απόψεις του Τζόζεφ Στίγκλιτς, ούτε η πανάκριβη ουτοπία της «πράσινης ανάπτυξης», ούτε οι χαώδεις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την οικονοµία όπου ο καθένας λέει το µακρύ του και το κοντό του µπορούν να αναπληρώσουν το κενό.


Ο Ηρακλής Πολεµαρχάκις είναι σύµβουλος του Παπανδρέου για ορισµένα µόνο θέµατα. Η Λούκα Κατσέλη έχει άποψη για την οικονοµία, αλλά δεν µπορεί να συνεννοηθεί µε τους συναδέλφους της στο Υπουργικό Συµβούλιο µε αποτέλεσµα de facto περιθωριοποίηση και εξοστρακισµό στο Εργασίας. Και ο Παπακωνσταντίνου είναι ο Παπακωνσταντίνου. ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ τώρα το υπουργείο Οικονοµικών συγχέει τη φορολογική τροµοκρατία µε τη φορολογική πολιτική και τις διαρροές µε τα µέτρα. Μας έµεινε η θεωρία του «fat», δηλαδή του υποτιθέµενου λίπους που υπήρχε στην ελληνική οικονοµία και εθεωρείτο ο κρυφός άσος της οικονοµικής πολιτικής. Μια βόλτα όµως στους πέριξ της οδού Νίκης, όπου το υπουργείο Οικονοµικών, δρόµους συναντάει πολλά κλειστά µαγαζιά. Κακά τα ψέµατα: άδεια βιτρίνα είναι και η οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου