Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Κερδισμένοι βγήκαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης όσοι «πόνταραν» στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι τιμές τους σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί  οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών τίτλων είναι ελκυστικά, παρά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. 


Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των αποδόσεων (επιτοκίων).

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι επενδυτές κέρδισαν λεφτά από τα ελληνικά ομόλογα για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2009, με αποδόσεις της τάξεως του 3,9% στο τρίμηνο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ειδησεογραφικού δικτύου και της European Federation of Financial Analyst Societes.
Το spread στα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαμορφώνεται στις 812 μονάδες βάσης (και στις 770 μονάδες στα CDS), επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση, παγκοσμίως, του σχετικού καταλόγου, μετά τη Βενεζουέλα με 772 μονάδες βάσης
«Οι ρευστοποιήσεις έχουν σταματήσει και με τις αποδόσεις σε αυτό τα επίπεδα είναι ό,τι ζητείκ ανείς για μια καλή απόδοση», δήλωσε στο Bloomberg οε πικεφαλής στρατηγικής χρέους των αναπτυγμένων αγορών στη ING Groep.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία δεν έχουν αλλάξει, «τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, εφόσον οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να τα διακρατήσουν για μία λογική χρονική περίοδο».
Ο υπεύθυνος στρατηγικής επιτοκίων της BNP Paribas, Γ. Σώκος, λέει πως εάν η Ελλάδα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα το 2011, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλή επιστροφή στις αγορές για χρηματοδότηση του χρέους. Το «κλειδί» για το έλλειμμα είναι τα φορολογικά έσοδα, σημειώνει.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι Goldman Sachs, HSBC, ING και Societe Generale, συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Ειδικότερα, Goldman Sachs και HSBC συνιστούν την αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων, με τις τιμές τους να είναι ειναι λίγο πάνω από το 50% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ η Societe Generale προτείνει την αγορά 3ετών ομολόγων, εκτιμώντας ότι το ράλι στα διετή ομόλογα θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες λήξεις.
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου