Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Σε περίοδο πολέμου με σκληρές μάχες και θύματα μπαίνει ο χώρος των ΜΜΕ.Σήμερα οι εκδότες έστειλαν ένα non paper στην ΕΣΗΕΑ για το προσχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας προκαλώντας αντιδράσεις . Τι λέει το χαρτί; Οι typologies.gr δημοσίευσαν τα βασικά σημεία :
-Η υπό συζήτηση σύμβαση καλύπτει τις εφημερίδες μέλη της ΕΙΗΕΑ και όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτές. Οι όροι της κατασχύουν πάσης αντιθέτου διατάξεως που έχει τυχόν περιληφθεί σε προγενέστερη συμφωνία, εξαιρουμένων των διατάξεων για το ύψος των αποδοχών.

-Η Σύμβαση συνάπτεται υπό το φως των ριζικών αλλαγών και εξελίξεων που έχουν επέλθει στη λειτουργία των ΜΜΕ.


-Οι δυο Ενώσεις συμφωνούν ότι οι ανατρεπτικές αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ επιβάλλουν θεσμικές μεταβολές που θα εξασφαλίζουν την εργασία και τις αμοιβές των δημοσιογράφων καθώς και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη τους. Οι δυο Ενώσεις δεσμεύονται για την υπαγωγή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων για τρία τουλάχιστον έτσι στον Τύπο ανεξαρτήτως της ιδιότητας των ως μελών ή μη επαγγελματικών οργανώσεων.

-Οι εφημερίδες έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ορισμένες μόνον ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδος, όπως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

-Ειδικότερα οι ημερήσιες εφημερίδες κυκλοφορούν σε έντυπες εκδόσεις όσες και όποιες ώρες και ημέρες της εβδομάδας επιθυμούν. Οι εφημερίδες διατίθενται, υπό όρους που καθορίζουν οι ίδιες, στο Διαδίκτυο. Η κατ΄ επιλογήν των εφημερίδων κυκλοφορίας του με έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή καθημερινώς ή/και τις ημέρες των πάσης φύσεως αργιών γίνεται τηρουμένου του 5νθήμερου εργασίας των συντακτών.

-Οι εφημερίδες οφείλουν να ορίζουν ωράριο εργασίας για τους δημοσιογράφους τέτοιο ώστε να απασχολείται ο συντάκτης επί πέντε συνεχείς ημέρες εβδομαδιαίως και να έχει έτσι διήμερη ανάπαυση. Το εν λόγω εβδομαδιαίο ωράριο μπορεί να είναι κυλιόμενο. Στην περίπτωση αυτή εφόσον ο συντάκτης εργασθεί Κυριακή δικαιούται πρόσθετης αμοιβής ίσης προς το 1/25χ1,25 του μηνιαίου μισθού του. Της ίδιας αμοιβής δικαιούται και ο συντάκτης ο οποίος εργάζεται κατά τις επίσημες αργίες οι οποίες δεν μετατίθενται.

-Απασχόληση συντάκτη σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημόσια υπηρεσία όπως π.χ τηλεόραση, ραδιόφωνο, ΑΠΕ, [περιοδικά, εβδομαδιαίες εφημερίδες, γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων κ.λ.π. είτε με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας είτε με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών, λογίζεται απασχόληση σε ημερήσια εφημερίδα με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ο συντάκτης δεν απασχολείται πλήρως στην εφημερίδα στην οποία εργαζόταν πριν από την ανάληψη των ανωτέρω καθηκόντων του και δεν δικαιούται τις αποδοχές που προβλέπει η σύμβαση.

-Οι συντάκτες που εργάζονται ήδη στις ημερήσιες εφημερίδες υποχρεούνται εντός μηνός από την υπογραφή της Συμβάσεως αυτής να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό και το είδος των επιπλέον απασχολήσεων τους και το χρόνο ενάρξεως κάθε μιας.

-Ο συντάκτης κατά την ημέρα που προσλαμβάνεται σε ημερήσια εφημερίδα υποχρεούται να υποβάλει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση. Η ανάληψη πρόσθετης απασχόλησης μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων και εφόσον γίνει χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συμφωνία της εφημερίδας θεωρείται ότι8 συνιστά καταγγελία της συμβάσεως εργασίας εκ μέρους του εργαζομένου. Αν η εφημερίδα δεν αποδεχτεί την καταγγελία αυτή, δικαιούται να περιορίσει τις αποδοχές του καταγγέλλοντος στο ένα τέταρτο(1/4) των έως τότε καταβαλλομένων.

-Η καταβαλλόμενη αποζημίωση λόγω αποχωρήσεως προς συνταξιοδότηση ισούται με το 40% της αποζημιώσεως λόγω απόλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου