Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η (ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ) ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ALTER ΓΙΑ ΛΙΓΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια έλεγαν οι παλιοί. Στα Ελληνικά κανάλια όμως φέρνει την ποιοτική ισοπέδωση των προγραμμάτων. Για ψήγματα τηλεθέασης λόγω της οικονομικής κρίσης  μπορούν να κάνουν τα πάντα αρκεί να τραβήξουν το βλέμμα κάποιων λίγων "άρρωστων" που τους παίρνει ο ύπνος στην τηλεόραση.
Λίγες εβδομάδες πριν ήταν ο ALPHA που έπαιζε σε επανάληψη το επεισόδιο για τους σατανιστές. Τώρα το ΑLTER που πήρε ως αφορμή τα δέκα χρόνια από το ναύαγιο του Σάμινα για να επαναφέρει μέσω της εκπομπής "όσο υπάρχουν άνθρωποι" την αυτοθυσία ενός 19χρονου στρατιώτη που χάθηκε για να σώσει ζωές.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΦΙΣΑ ΚΑΤΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Κερδισμένοι βγήκαν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης όσοι «πόνταραν» στα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι τιμές τους σημείωσαν την υψηλότερη άνοδο στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί  οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών τίτλων είναι ελκυστικά, παρά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο ...
Τέλος στο αλαλούμ των μισθολογικών διαφορών στο Δημόσιο, κυρίως μέσω νέων περικοπών στα μεγάλα επιδόματα, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την καθιέρωση του νέου ενιαίου μισθολογίου.
Πλέον των 1.400 ευρώ μπορεί να φτάσει η διαφορά στις απολαβές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, οι οποίοι όμως απασχολούνται σε διαφορετικά υπουργεία και εισπράττουν διαφορετικά επιδόματα.

Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (3)

του Γιωργου Παπαχρήστου
Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ είναι ένα ταλαντούχο άτοµο. Αυτό δεν µπορεί να του το αµφισβητήσει κανείς. Είναι ο ηθοποιός που µπορεί να δώσει πνοή ακόµη και στο πιο άνευρο κείµενο, του πιο ατάλαντου σεναριογράφου. Κι είναι από τη στόφα εκείνη των µεγάλων κωµικών που µπορεί να βγάλει χωρίς κόπο το γέλιο του θεατή, κάνοντας γκριµάτσες ή λέγοντας τις πιο κοινότοπες εκφράσεις. Με την έννοια αυτή, δικαιούται να είναι και υπερφίαλος, και επηρµένος, και εγωιστής, και αλαζόνας. Ενα δεν δικαιούται: να νοµίζει ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που η φύση τον προίκισε! Εκείνη τον «έχρισε» γελωτοποιό. Εκείνος ότι είναι πολιτικός ή ότι µπορεί να διαµορφώνει πολιτική, να ασκεί πολιτική, να ηγείται κοινωνικών αγώνων, να υποδύεται τον προστάτη των πτωχών και των κατατρεγµένων. 

Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (2)

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΝΕΛΗ
Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο καλλιτεχνικός ηγέτης του κάθε πικραµένου. Αρκεί ο πικραµένος να είναι «λαός»: η γιαγιά στο χωριό, ο µισθοσυντήρητος υπαλληλάκος, οι Μήτσοι – διάφοροι, δηλαδή, που περιµένουν από έναν τηλεοπτικό αστέρα να «τα ρίξει», να τους χαϊδέψει τ’ αυτιά. Πού «τα ρίχνει»; Στους κακούς που πίνουν το αίµα του λαού µε το µπουρί της σόµπας: στην Ευρώπη, την τρόικα, τον Παπανδρέου (όπως παλαιότερα στον Σηµίτη, αλλά όχι στον Καραµανλή), τους εκσυγχρονιστές, σε όσους δεν βδελύσσονται το Μνηµόνιο... Μιλάει για λογαριασµό των καλών: δίκιο έχουν όσοι διαδηλώνουν, όσοι διαµαρτύρονται, οι κοινωνικές οµάδες που αντιστέκονται σε όποια µεταρρύθµιση, ακόµα και σ’ αυτές που η Ελλάδα σέρνεται εκ των πραγµάτων για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Προχθές, µετέτρεψε την εκποµπή του σε βήµα αντίστασης των φορτηγατζήδων. Εχουν άραγε δίκιο που επιµένουν να διατηρήσουν το επάγγελµά τους κλειστό, είναι κακό πράγµα να ανοίξει ο ανταγωνισµός στις µεταφορές;

Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Της Πόπης Διαµαντάκου

Η συγκίνηση που χρησιµοποιείται ως πολιτικό επιχείρηµα είναι πιο επικίνδυνη για τη δηµοκρατία και από την πιο σκληρή κυβερνητική πολιτική.
Με ένα λαϊκιστικό παραλήρηµα έκανε την έναρξη της σεζόν ο Λάκης Λαζόπουλος, παγιδεύοντας ακόµη µία φορά το κοινό του στον ολοκληρωτισµό του συναισθήµατος. Αυτή την επικίνδυνη µέθοδο που χρησιµοποιεί τη συγκίνηση ως όχηµα για να υποβάλει απλουστευτικές πολιτικές αντιλήψεις για κορυφαία προβλήµατα της σύγχρονης πραγµατικότητας.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
«ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, συρρίκνωσα την οικονοµία…». Παραφράζοντας µια παλαιότερη ταινία του Χόλιγουντ «Αγάπη µου, συρρίκνωσα τα παιδιά…» αυτός θα µπορούσε να είναι ο τίτλος της προχθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης για τον προϋπολογισµό του 2011. Τώρα είναι θέµα γούστου αν η ατάκα είναι Γιώργος προς Αντα ή Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς ολλανδέζα σύζυγο. Η ουσία είναι η ίδια και, σε αντίθεση µε το αµερικανικό φιλµ, το έργο που ζούµε δεν είναι κωµωδία.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΡΗΚΑΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ;


Σοβαρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό υπάρχει για τον ΟΣΕ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργου Χριστοδουλάκη στην εφημερίδα Wall Street Journal.
"Έχουμε ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ και αναμένουμε ότι θα προχωρήσουμε στην αποκρατικοποίηση του αναδιαρθρωμένου φορέα το επόμενο έτος, που θα είναι οριακά κερδοφόρο", δήλωσε.

3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την εγχώρια οικονομία:

α) Το «σενάριο της ελπίδας» προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει, σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου και θα εφαρμόσει παράλληλα πολιτικές που διευκολύνουν την οικονομική ανάπτυξη και συνακολούθως, τη δημοσιονομική προσαρμογή (απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των επενδύσεων κλπ).

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΑ

Ο συντονιστής του Τρίτου Προγράμματος και επιτυχημένος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι ο νέος γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας μετά την παραίτηση του Αντώνη Ανδρικάκη.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ...

Οι αναλύσεις που ακούω και διαβάζω από την Κυριακή το βράδυ για τη φυγή του Μπάγεβιτς βασίζονται σε ένα λάθος: όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν την παραίτηση κάνοντας απολογισμό όσων προηγήθηκαν -πράγμα που ο προπονητής δεν έκανε προτού παραιτηθεί.


Του Αντώνη Καρπετόπουλου

(karpetshow@yahoo.gr)



Η απόφαση του Μπάγεβιτς υπήρξε μια απόφαση στιγμής, μια έκρηξη που μόνο αν ανατρέξεις στην ψυχολογία του ανθρώπου μπορείς να καταλάβεις. Ο Μπάγεβιτς έφυγε προδομένος, δηλαδή πληγωμένος από τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για το καλό μιας ομάδας που έχει ξεχάσει τι είναι καλό για την ίδια. Μόνο αν σκεφτείτε την ιστορία από τη μεριά του, θα καταλάβετε τα γιατί.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΝΗΜΟΝΙΟ,ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ

Λίγες ημέρες πριν την στροφή της πρώτης χρονιάς στην εξουσία για το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει σε όλους αντιληπτό πως τα πράγματα δυσκολεύουν για τρεις σημαντικούς λόγους.
Πρώτον η αντιπολίτευση και ο παραδοσιακός της εκπρόσωπος εκτιμούν πως το πένθος της ήττας έχει περάσει και ότι δεν αντέχουν  άλλο την πολιτική ομηρία (και ηγεμονία) του νυν πρωθυπουργού το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και οι τελευταίες εξελίξεις το φωνάζουν...
Δεύτερον η επιστημονική "κομπίνα" του μνημονίου δεν πολυπερπατά είτε λόγω ανικανότητας και γραφειοκρατίας είτε γιατί μπήκαμε σε κρίσιμες ώρες, κυρίως όμως γιατί οι πολίτες βλέπουν ξεκάθαρα πως στο μνημόνιο μπήκαν δεκάδες πολιτικές που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση αλλά δεν θα μπορούσε λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. Τώρα όμως όλο και περισσότεροι βλέπουν το αδιέξοδο και ότι φορτώθηκε το γαιδούρι περισσότερα από όσα μπορεί να σηκώσει. Και ακόμα είναι στην αρχή του ποταμού...

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΔΙΑΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά το επόμενο έτος εμφανίστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουκάς Παπαδήμος, αποκλείοντας την ίδια στιγμή πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

FT: ΠΡΟΣ "ΜΑΛΑΚΗ" ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για ομαλή πτώχευση της Ελλάδας γράφουν σήμερα οι Financial Times. H απάντηση ίσως βρίσκεται στη λεγόμενη «μαλακή» αναδιάρθρωση ή αλλιώς «διαχείριση παθητικού», η οποία «τεχνικά δεν συνιστά πτώχευση, καθώς οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να αποδεχθούν οικονομικές απώλειες, αλλά συναινούν σε αλλαγές στους όρους των ομολόγων τους».

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να ακολουθήσει αυτή την οδό, ανταλλάσσοντας ομόλογα βραχείας ωρίμανσης με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, ώστε να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των χρεών της.

EΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ 5 ΔΙΣ ΤΟ 2011

Μεγαλύτερα βάρη στους έλληνες πολίτες και νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων για το 2011 φέρνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που συντάσσει με βάση το Μνημόνιο η κυβέρνηση και θα καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Για το θέμα αυτό, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των Θεόδωρου Πάγκαλου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Λούκας Κατσέλη.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Αυξημένα τέλη κυκλοφορίας από 20 ως 88 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για το 2011 περίπου 1.600.000 ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που τέθηκαν σε κυκλοφορία την τελευταία πενταετία...
Αντίθετα, περισσότεροι από 3.200.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων (άνω της πενταετίας) θα καταβάλουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας από 12 ως 330 ευρώ (για τα πολύ μεγάλου κυβισμού), ανάλογα με τον κινητήρα του οχήματος.