Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ;

Η Ελλάδα θεωρείται το σημείο «κλειδί» για την πορεία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι και να παίρνουν σάρκα και οστά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ήδη έπρεπε να είχαν ληφθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Έτσι ξεκινά το σημερινό «αφιέρωμα» των Financial Times στην Ελλάδα, μέσω του οποίου συστήνεται ένα «μάθημα» ιστορίας στην Ελλάδα για τη συλλογή των φόρων. Με ένα ρητορικό και μάλλον σκωπτικό ερώτημα σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε μία χώρα που οι γιατροί πληρώνουν λιγότερους φόρους από τις γραμματείς τους, οι FT επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την φοροδιαφυγή των πλουσίων. Η είσπραξη των φόρων πρέπει να γίνει πιο αποδοτική, κάτι που αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνει και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss Kahn.

Οι φορολογικές αρχές όμως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, από την Οθωμανική αυτοκρατορία και την αυστηρή γραφειοκρατία που ακολούθησε το 1833, όταν οι μεγάλες δυνάμεις έφεραν τον Βαυαρό πρίγκιπα ως Βασιλιά στην χώρα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των Ελλήνων στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες δεν απολαμβάνουν την αποδοχή των Ελλήνων εξαιτίας της διαφθοράς και της ανικανότητας.

Η είσπραξη των φόρων παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση. Γι’ αυτό άλλωστε οι προσπάθειες της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τις αγορές. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα του φοροεισπρακτικού συστήματος, και αυτό που της απομένει είναι να αναθέσει σε ιδιώτες την είσπραξη των φόρων. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία, υποδεικνύουν ότι ως προς αυτή την λειτουργία τουλάχιστον, το ελληνικό κράτος είναι αν μη τι άλλο αναποτελεσματικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις επομένως η εκμίσθωση φόρων σε ιδιώτες είναι μία λύση χαμηλού κόστους.

Εάν υπάρξει σωστή διαχείριση, το σύστημα της εκμίσθωσης των φόρων σε ιδιώτες, θα μπορούσε να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μετά από μία ικανή περίοδο εφαρμογής του νέου συστήματος, θα μπορούσε να δημιουργηθεί εξ αρχής ένα νέο κεντρικό σύστημα φοροείσπραξης που να είναι απελευθερωμένο από την διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου