Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ


Εγκατάσταση περισσότερων φωτοβολταικών σε μικρά μη άρτια και οικοδομήσιμα εκτός σχεδίου οικόπεδα, επιτρέπει στο εξής το υπουργείο Περιβάλλοντος, που επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το μπερδεμένο τοπίο με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις γύρω από τα συστήματα αυτά.

Κι αυτό καθώς μειώνονται οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί ένα φωτοβολταικό από τα όρια του οικοπέδου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το επιτρεπόμενο ύψος του, επομένως επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση της γης. Έτσι, όσα φωτοβολταικά είναι ύψους ως 3 μέτρα (2,5 μέτρα με δυνατότητα προσαύξησης ως 20%), θα μπορούν στο εξής να τοποθετηθούν σε οικόπεδα μη άρτια και οικοδομήσιμα.
Παράλληλα μικραίνουν οι αποστάσεις που πρέπει να τηρεί κανείς από τα όρια του οικοπέδου του, επιτρέποντας την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευσή του. Στο εξής οι αποστάσεις αυτές, θα πρέπει να κυμαίνονται από 2,5 ως 5 το πολύ μέτρα, αναλόγως του ύψους του φωτοβολταικού, ενώ με την παλαιότερη διατύπωση του νόμου, η απόσταση αυτή μπορεί και να έφτανε μέχρι και τα 10 μέτρα.
Με άλλες διατάξεις καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός φ/β, και οι οποίες είναι : στύλος της ΔΕΗ, προκατασκευασμένος οικίσκος ύψους 2,5- 3 μέτρων και πλάτους 4- 5 μέτρων για την εγκατάσταση του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αντιστροφέας- μετασχηματιστής) ανά 500 kw εγκατεστημένης ισχύος, καθώς επίσης περίφραξη και συρματόπλεγμα στα όρια της ιδιοκτησίας του μέχρι 2,5 μέτρα με τοίχο ύψους ως 30 εκατοστά για την προστασία της εγκατάστασης.

2 σχόλια:

  1. Στην πράξη θα φανεί αν θα λύσει προβλήματα ή θα δημιουργήσει καινούργια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή