Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΟΣ TΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ;


Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρου χρηματιστή ο επόμενος στόχος της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας.  
Βεβαίως υπάρχει και η παλιότερη πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Τ.Τ. η οποία σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου της μπορεί να επανέλθει αγνοώντας ίσως την Αγροτική την οποία είχε συμπεριλάβει στην προηγούμενη πρόταση της. Κεντρικό πάντως ρόλο στις συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών θα μπορεί να πάιξει πλέον το Δημόσιο, το οποίο διαθέτει πλήθος προνομιούχων μετοχών τις οποίες πήρε ώς αντάλλαγμα για να ενισχύσει τις τράπεζες.
Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η κυβέρνηση θεωρούν νομοτελειακή την συγχώνευση μεταξύ τραπεζών ώστε να δημιουργηθούν δυο ή τρείς μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι θα μπορέσουν να σταθούν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Όμως το ζήτημα δεν είναι απλό όσο κρέμεται πάνω απο τα κεφάλια μας η προοπτική του haircut  των ελληνικών ομολόγων. Αν επιλεγεί αυτή η λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, το τραπεζικό σύστημα θα ελεγχθεί απο το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα πρέπει να το στηρίξει απο τις ζημιές που το κούρεμα των ομολόγων θα του δημιουργήσει.
AΠΟ ΤΟ REPORTER.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου