Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

O περιορισμός της διαφημιστικής  πίτας στα 320 με 330 εκατομμύρια ευρώ προκαλεί σεισμικές δονήσεις στο χώρο του τύπου. Ο Ιανουάριος έκλεισε με μείωση που έφτασε το 35% ενώ ο Φεβρουάριος πλησιάζει το 27%. Οι εξελίξεις αυτές μεταθέτουν  για τον Απρίλιο την σταθεροποίηση της αγοράς και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα βιωσιμότητας.
Η έλλειψη ρευστότητας αλλά και κάθε επιχειρηματικής  διάθεσης να πάρουν μέρος της ζημιάς έχει ως αποτέλεσμα την δραματική πτώση των τηλεοπτικών προγραμμάτων.
 Οι επαναλήψεις φέτος ήδη έχουν ξεκινήσει ενώ το Mega  λανσάρει ήδη περσινές και προπέρσινες σειρές στο prime time. Ο alpha με τα λιγοστά ριάλιτυ προγράμματα εκτιμά ότι αλλάζει ο τηλεοπτικός χάρτης ενώ στον ant 1 αναζητούν νέες περικοπές για να τα φέρουν βόλτα.
Στο alter έχουν καταργήσει τις πληρωμές και ήδη τα μεγάλα ονόματα εξετάζουν όλες τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα. Ακόμη και τις μεταγραφές ή την ανάληψη ρόλων που είχαν απορριψει στομ παρελθόν..
Ετσι το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται νέος γύρος σκληρών περικοπών στις μισθοδοσίες σε μια πράξη απελπισίας για να βγουν τα σπασμένα. Βέβαια οι επιχειρηματίες παρά την πρόθεση να κερδίσουν κάποιο χρόνο ξεχαρβαλώνοντας όλα τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους ( εκβιάζοντας τους με την κρίση)  γνωρίζουν καλά ότι όσα και να περικόψουν είναι σαν να δίνουν  ασπιρίνες σε ένα καρκινοπαθή. Με τις περικοπές κανένα κανάλι δεν μπορεί να σωθεί  αλλά μπαίνει σε ένα σπιράλ θανάτου όπου θα μειώνονται προοδευτικά τα έσοδα και θα χρειάζονται νέες περικοπές
. Η ουσία είναι πως η αγορά μπορεί να συντηρήσει λιγότερα από τα μισά κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα και υπό την προυπόθεση των σοβαρών τεχνολογικών επενδύσεων.
Διαφορετικά το πρόγραμμα θα γίνεται όλο και πιο φθηνό και δεν θα απορροφά διαφημιστική δαπάνη  ενώ και οι συνεχείς περικοπές θα οδηγήσουν πολλούς δημοσιογράφους εκτός δουλειάς αλλά και τα κανάλια χωρίς ενημερωτικό πρόγραμμα που αποτελεί τον πρώτο παράγοντα επιλογής καναλιού..
Και βέβαια άλλο  τηλεάστυ άλλο mega, alpha ή ant1...      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου