Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

H ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι αλλά η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό και δεν πιάνει τους φοροφυγάδες. Θα μπορούσε να είναι η κριτική που εκφράζεται από την αντιπολίτευση ή ένα συνδικάτο αλλά πρόκειται για τη βασική ένσταση της Τρόικας που ολοκληρώνει την Παρασκευή το νέο 4ετές τελικά (έως το 2015) "κουστούμι" των μέτρων που θα μειώσουν το έλλειμμα.


Η αξία του είναι άγνωστη (το 3ετές πακέτο που είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο προέβλεπε 12,77 δισ. ευρώ) αλλά αυτό που λένε οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι το προφανές: ότι αν δεν «μαζέψει» η κυβέρνηση τη σπατάλη και την φοροδιαφυγή,  τα λεφτά θα αναζητηθούν για μία ακόμη φορά από τα εύκολα... θύματα: μισθωτούς,  συνταξιούχους και επαγγελματίες - επιχειρηματίες που δεν φοροδιαφεύγουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα –σύμφωνα πάντα με την Τρόικα– είναι η άγνωστης ακόμη αξίας «τρύπα»  δαπανών της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, των ΟΤΑ, ταμείων, νοσοκομείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλων νομικών προσώπων, περίπου 1.600 τον αριθμό. Ένας στους δύο δεν έχει δώσει λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους για το τι έχει δαπανήσει και τι χρωστά. Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε δήμους και ασφαλιστικά ταμεία, πιθανόν και σε ΔΕΚΟ, άγνωστο σε ποιους, αφού το υπουργείο δεν βάζει στη «σέντρα» τους φορείς ονοματίζοντάς τους.

Οι υπόλοιποι μισοί οφείλουν  –όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει– 4 δισ. ευρώ μόνο από χρέη του 2010. Πρόκειται για ποσό που πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2010 ως δαπάνη,  άγνωστο με ποιες συνέπειες για το έλλειμμα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Αν προστεθούν στο ποσό αυτό και άλλα 5,34 δισ. ευρώ «ρυθμισμένων» χρεών νοσοκομείων φτάνουμε στα 9,34 δισ. ευρώ, ποσό αστρονομικό.

Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι ζήτησαν και πήραν από την Τρόικα πίστωση χρόνου έως τις 20 Φεβρουαρίου έτσι ώστε να στείλουν οι φορείς στοιχεία για το 2010. Όποιοι και αυτή τη φορά αγνοήσουν την «εντολή» του Μνημονίου θα υποστούν περικοπή δαπανών και άλλες διοικητικές ποινές.

Τα στελέχη της Τρόικας δεν φαίνεται πάντως να πείθονται, εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, αφήνουν το παράθυρο ανοικτό για συμπληρωματικά μέτρα στην επόμενη κάθοδό τους, αυτή του Μαΐου αν δεν κλείσει το 2010 σύμφωνα με τους στόχους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου