Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστατίνου στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Αθήνα δεν βγαίνει από το Ευρώ. « Αλεξίπτωτο», αν χρειασθεί, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ, διαψεύδει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σ’ ερώτηση αν «θα ήταν πιο εύκολο να βγείτε από το Ευρώ, όπως συμβουλεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel;», ο υπουργός οικονομικών δηλώνει :
«Όχι, είναι αδύνατον. Πρώτα απ΄ όλα διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τη έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές: Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου. Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ' αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφον: οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε: θα συμβεί τα επόμενα χρόνια».
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες», τονίζει ο υπουργός οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει, δε, ότι «όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται, αφορούν χώρες που στο παρελθόν, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση» και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, «ένας από του κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες».
Ο υπουργός οικονομικών, εμμένει στην θέση ότι «μόνον η ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης, με την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν, μεσοπρόθεσμα, να πείσουν την αγορά».
Αναφερόμενος στα κύρια, πρακτικά, προβλήματα, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τονίζει: «Θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων. Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα».
Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας μας στην αγορές, ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στην «La Stampa», εκτιμά ότι «έξι μήνες είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω-προσθέτει- ότι μετά το Καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει».
Ως εναλλακτική, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι «υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει, κανείς, να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά, υπάρχει ένα αλεξίπτωτο».
Στην ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας «θα ήσασταν διατεθειμένοι να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες, αν σας ζητηθεί;», ο επικεφαλής του υπουργείου εθνικής οικονομίας απαντά ότι «πολλοί ξεχνούν ότι το 2010 υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εν μέσω ύφεσης. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, από τώρα μέχρι το 2015».
Η απεσταλμένη της «La Stampa», με αναφορά της στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την επικείμενη πανελλαδική απεργία, διερωτάται αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να «περάσει» τα μέτρα στη Βουλή.
«Είναι αλήθεια, πολιτικά, είμαστε μόνοι, αλλά είμαστε και το μόνο κόμμα, στην Ευρώπη, που διαθέτει μια ισχυρή απόλυτη εξουσία στο κοινοβούλιο"-σημειώνει στην απάντησή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου-. «Και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου - προσθέτει - είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα στα γκάλοπ. Είναι σαν να ζούμε μια αναβολή της όποιας μομφής από μέρους των Ελλήνων: Μας ευνοεί η αναμονή τους για εξακρίβωση. Τώρα είμαστε στο κεντρικό σημείο του τούνελ. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή: Το σκοτάδι δεν μας επιτρέπει να θυμηθούμε την αρχή, όταν βρισκόμασταν στο χείλος της πτώχευσης, αλλά ούτε και να δούμε την έξοδο. Προχωρούμε, όμως, προς το φως».
www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου