Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΙΚΡΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ


Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το "ξεκαθάρισμα" του υπεράριθμου προσωπικού ώστε να ικανοποιηθεί το επιτακτικό αίτημα των εκπροσώπων της Τρόικας για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα, στα ΝΠΙΔ και τις εταιρείες του Δημοσίου υπηρετούν περίπου 70.000 υπάλληλοι, ενώ στις ΔΕΚΟ υπηρετούν 30.000 και στις τράπεζες 13.000.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να περικόψει αποτελεσματικά τις δημόσιες δαπάνες και η απόκλιση από τους στόχους θα θέσουν σε εφαρμογή το διπλό σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι υπάλληλοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και αυτούς που θα τεθούν υπό αξιολόγηση.

Η πρώτη κατηγορία φαίνεται να είναι και η πιο "εύκολη" για το Υπουργείο, αφού δεν τίθεται θέμα αξιολόγησης, ενώ μπορεί να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Στην ίδια κατηγορία αναμένεται να τεθούν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου για τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί είτε να τους απολύσει ή να τους μετατάξει αφού δεν καλύπτονται από τη συνταγματική απαγόρευση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Ήδη μάλιστα υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά περίπου 25.000, γεγονός που οδηγεί σε δημοσιονομικό όφελος περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή των μόνιμων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αναμένεται να αποτελέσει και το μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή να παραμείνουν στη θέση τους, ή να μεταταγούν στο στενό δημόσιο τομέα ή να τεθούν εκτός υπηρεσίας μετά τα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και την κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών.. Ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Ραγκούσης ήδη έχει αναφέρει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα διαφανές σύστημα αξιολόγησης, και αυτό πιθανόν να είναι μέσω ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένουν τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση των υπό μετάταξη υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς τα χρόνια υπηρεσίας, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, πιθανόν να υπερτερούν στοιχείων όπως η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο.

Αν και η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί απολύσεων στο δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι ήδη χωρίς να απολυθεί κανένας υπάλληλος το δημόσιο έμεινε κατά 52 χιλιάδες υπαλλήλους λιγότερους το 2010 ενώ προσελήφθησαν μόνο 1.000 άτομα, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη έναντι πέντε απολύσεων), υπολογίζεται ότι 45.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας. Στόχος είναι να μειωθούν αποτελεσματικά και μόνιμα οι μισθολογικές δαπάνες των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, κυρίως στις ΔΕΚΟ, σε τράπεζες που έχει συμμετοχή το κράτος και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως είναι δημοτικές επιχειρήσεις, καζίνο, φορείς διαχείρισης λιμανιών, αεροδρομίων κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου