Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;


Νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 10.000 ευρώ και με λιγότερα κλιμάκια από τα σημερινά, που θα οδηγήσει σε φορο-επιβαρύνσεις ακόμη και από φέτος, περιλαμβάνεται στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, ενόψει της οριστικοποίησης των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Εξετάζεται συγκεκριμένα η νέα κλίμακα και η μείωση του αφορολόγητου να αφορούν ακόμη και στα φετινά εισοδήματα, να αυξηθεί δηλαδή από φέτος η παρακράτηση του φόρου, που σημαίνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι θα δουν μείωση των απολαβών τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζουμε ότι με την φορολογική κλίμακα που ισχύει από πέρυσι, υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήματα μέχρι τα 40.000 ευρώ. Εφόσον, ωστόσο αποφασισθεί να μειωθούν τα κλιμάκια, σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, είναι ορατό το ενδεχόμενο επιβαρύνσεων.

Στο τραπέζι βρίσκεται ταυτόχρονα η χορήγηση των φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς επίσης όσες δαπάνες συνεχίζουν να εκπίπτουν ακόμη κατά 100% από το εισόδημα, (π.χ. ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς, τόκοι στεγαστικών δανείων για α’ κατοικία) να εκπίπτουν στο εξής από το φόρο.

Χαράτσια στα ακίνητα

Το πακέτο των μέτρων φαίνεται σύμφωνα με όλα τα σενάρια ότι θα περιλαμβάνει και «χαράτσια» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξετάζεται τόσο το χαμήλωμα του «πήχη» των 400.000 ευρώ (το όριο δηλαδή πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ώστε η τσιμπίδα να πιάσει περισσότερους ιδιοκτήτες), όσο και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ. Εναλλακτικά συζητείται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους έχοντες ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές, και συγκεκριμένα όσες έχουν Τιμή Ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω.

Στο τραπέζι έχει ξαναμπεί και η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που θα συνοδευτεί με χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους περισσότερο ευάλωτους καταναλωτές. Έχει εκτιμηθεί ότι το μέτρο μπορεί να αποφέρει 400 εκ. ευρώ αν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ανέβει στα επίπεδα του κίνησης, δηλαδή στα 1,5 ευρώ/ λίτρο, με βαριές όμως οικονομικές συνέπειες για τα χαμηλά εισοδήματα.

Τα σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου

Τα σενάρια για αλλαγές στο αφορολόγητο όριο κάνουν λόγο για μείωσή του, από τα 12.000 ευρώ σε επίπεδα κάτω από τα 10.000 ευρώ (πιθανώς γύρω στα 8.000 ευρώ). Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, το τμήμα του εισοδήματος μεταξύ του νέου αφορολόγητου ορίου ως τα σημερινά επίπεδα των 12.000 ευρώ, εξετάζεται να φορολογείται με συντελεστή μεταξύ του 10% και του 18%, (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί).

Υπήρξαν μάλιστα σκέψεις ακόμη και για την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, δεδομένης της υψηλής φοροδιαφυγής που παρατηρείται στη συγκεκριμένη ομάδα. Το σενάριο ωστόσο αυτό φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.
































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου