Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ


Για πρωτοφανή σε χώρα-μέλος της ΕΕ παρέμβαση κάνουν λόγο οι Financial Times σε δυο δημοσιεύματα. Μιλούν για "δημοπρασία" της Ελλάδας καθώς και για διεθνή κηδεμονία στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τις πωλήσεις περιουσίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε μια χωρίς προηγούμενο εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων τηςδιεθνούς εμπλοκής στην είσπραξη φόρων και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίαςμε αντάλλαγμα νέα δάνεια διάσωσης για την Ελλάδα. 

Πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως το πακέτο θα περιλαμβάνει καικίνητρα ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν οικειοθελώς το πρόγραμμα αποπληρωμής της Ελλάδας, καθώς και για έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει από νέα δάνεια. Στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζουν ορισμένοι, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις αλλαγές στους όρους αποπληρωμής για τους ιδιώτες ομολογιούχους.


Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ. που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, προειδοποίησαν πως σχεδόν κάθε στοιχείο του νέου πακέτου μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι η συμφωνία ίσως ναυαγήσει.

Την Παρασκευή η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα νέα μέτρα λιτότητας, η οποία οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν πως είναι απαραίτητη για να χορηγηθεί νέο πακέτο διάσωσης.

Επιπλέον, η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.
Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του ΔΝΤ να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αξιωματούχοι θεωρούν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τον Μάρτιο -όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί στη συμφωνία για το τρέχον πακέτο των 110 δισ. ευρώ- και αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ απαγορεύεται να χορηγήσει επιπλέον ρευστό. Χωρίς τα κεφάλαια του ΔΝΤ, είτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα αναγκάζονταν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό είτε η Ελλάδα θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία.

Έτσι, για να γυρίσει το ΔΝΤ, η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις 20 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το ρεπορτάζ στο editorial τους οι "F.T." αναφέρουν πως η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί, θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσον οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεισφέρουν στο να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησής της για τα επόμενα δύο χρόνια και με το αν θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου