Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

KINΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

TOY ANTΩΝΗ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εδώ και μέρες η ερώτηση που όλοι κάνουν και κανείς δεν τολμάει να απαντήσει είναι μία και μόνο: κινδυνεύει ο Ολυμπιακός; Ο ίδιος ο Ολυμπιακός προσπαθεί να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η ομάδα κάνει μεταγραφές, ο πρόεδρος δηλώνει απηυδισμένος και τονίζει ότι όλα αυτά δεν τον αγγίζουν και γενικά γίνεται μια προσπάθεια να τηρηθεί η στρατηγική του Σωκράτη Κόκκαλη, που το 2002, όταν άρχισαν να παίζουν οι κασέτες στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, σήμανε σιγή ασυρμάτου. Ομως, η ερώτηση υπάρχει και καλά είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να την απαντήσουμε.





Παραπομπές



Οι δύο εισαγγελείς της ΕΠΟ, ο κ. Αντωνακάκης και ο κ. Φάκος, πήραν την ογκωδέστατη δικογραφία και τη μελετούν. Οταν κι εφόσον υπάρξουν παραπομπές, θα δούμε ποιος κινδυνεύει κι από τι ακριβώς κινδυνεύει. Το πόρισμα της εισαγγελίας μικρή έως ελάχιστη σχέση έχει με το καθαρά αθλητικό κομμάτι, αυτό που η αθλητική δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει. Αν στεκόμασταν στο πόρισμα αποκλειστικά, ο Ολυμπιακός δεν διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο και το γιατί είναι απλό: αποδίδοντας στον Μπέο την κατηγορία της σύστασης συμμορίας, ο εισαγγελέας τον καθιστά κύριο κατηγορούμενο της υπόθεσης. Η κατηγορία στον Μαρινάκη για απλή συνέργεια είναι παράπτωμα μικρότερο. Αν, λοιπόν, αύριο ο Μπέος τιμωρηθεί για κάτι, ο Ολυμπιακός –αν προκύψει ότι υπήρξε συνεργός του– θα πρέπει να τιμωρηθεί για κάτι μικρότερο. Αυτή η διαβάθμιση της ποινής ουσιαστικά τον σώζει από τα χειρότερα.







Αδίκημα



Πάμε τώρα να δούμε την περίπτωση που ο Ολυμπιακός παραπεμφθεί για κάποιο αθλητικό αδίκημα. Η λογική λέει ότι από τις συνομιλίες που διαβάσαμε ο Μαρινάκης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί κλήθηκε μετά το ντέρμπι να προστατεύσει διαιτητές και γιατί, αφού οι διαιτητές είχαν ανάγκη προστασίας, δεν ειδοποίησε την αστυνομία. Προσοχή, όμως: όλο αυτό δεν είναι παρά μια ύποπτη συζήτηση και τίποτε άλλο. Το αδίκημα της ύποπτης συζήτησης δεν υπάρχει σε κανέναν πειθαρχικό κώδικα.







Συζήτηση



Αγκάθι για τον Ολυμπιακό είναι και η συζήτηση του Μπάκου με τον Μπέο για το ματς της Τρίπολης με την Κέρκυρα. Εκεί ο Μπάκος ισχυρίζεται ότι ο Μποροβήλος έχει ζητήσει από τον Βαγγέλη να βοηθήσει να πάρει ο Αστέρας τους τρεις βαθμούς με την Κέρκυρα κι ο Μπέος του λέει ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται γιατί στην Κέρκυρα έχει όλους κι όλους δύο δανεικούς. Η συζήτηση μαρτυρά μια προσπάθεια πιλοταρίσματος ενός ματς, όμως προσοχή, η συνομιλία δεν είναι του Μαρινάκη! Σε όλες τις σελίδες που διαβάσαμε μέχρι τώρα το παρολί πέφτει σύννεφο. Σύμφωνα με τις συζητήσεις, η Τρίπολη πρέπει να νικήσει την Κέρκυρα: έχασε 2-0. Ο Ατρόμητος πρέπει να νικήσει την ΑΕΚ, σύμφωνα με τον Μάκη. Επίσης έχασε. Η Λάρισα θα πάρει οπωσδήποτε τον Αρη. Τελικό σκορ 2-2. Από τις συζητήσεις που ακούμε να κάνουν όλοι πριν από το ματς ανάθεμα κι αν βγαίνει ένα αποτέλεσμα! Ειρωνεία της ιστορίας είναι η περίφημη παραίνεση του Μπέου στον Μαρινάκη να δώσει μια ισοπαλία στον Πανιώνιο. Η ισοπαλία ήρθε. Ομως, ο Μαρινάκης έχει αρνηθεί να βοηθήσει τον φίλο του, λέγοντας ότι θα εξευτελιστεί. Μετά, βέβαια, του δίνει ραντεβού στα μπουζούκια.







Κασέτες



Σας το 'λεγα κι όταν ήταν στην επικαιρότητα οι κασέτες του Μπέου, όπου ακουγόταν να λέει ότι ζήτησε από τον Δαλούκα να παίξει 50%-50% και να δώσει τα κουκούτσια στον Αρη. Σας έλεγα τότε ότι για να υπάρξει ένα έγκλημα είναι απαραίτητο να βρεθεί ένα πτώμα: πτώμα τότε δεν υπήρχε, μια και ο ΠΑΟ κέρδισε και πτώμα τώρα στις συνομιλίες του Μαρινάκη επίσης δεν υπάρχει, αφού δεν έρχεται κανένα αποτέλεσμα που ο Μπέος, συζητώντας με τους άλλους, του χρεώνει. Ακόμα και η περίφημη συζήτηση με τον Κανελλόπουλο για την προστασία των διαιτητών τρακάρει στο τέλος με το τρένο που λέγεται πραγματικότητα. Ο Μπέος λέει στον Κανελλόπουλο να πει στον Βαγγέλη ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί ο Καλόπουλος. Ο Κανελλόπουλος το κάνει κι εξηγεί και το γιατί. Ομως, ο Καλόπουλος δεν ξανασφύριξε ματς, οπότε και σε αυτή την ιστορία η όποια παρέμβαση του Μαρινάκη ή δεν υπήρξε ή δεν έπιασε τόπο. Σίγουρα δεν αποδεικνύεται.







Κακό



Κινδυνεύει ο Ολυμπιακός; Μόνο από διαπόμπευση. Το αληθινά κακό για τον σύλλογο είναι ότι θα αγωνίζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα γράφει ο διεθνής Τύπος αυτή την ιστορία, τονίζοντας όλα τα σκαμπρόζικα σημεία της: αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και μικρό κακό. Ο ίδιος ο Μαρινάκης, αν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα, δεν μπορεί να είναι πρόεδρος, όμως κι αυτό αντιμετωπίζεται: το να μην εκτίθεται στα ΜΜΕ μπορεί να του κάνει και καλό. Ομως, ο Ολυμπιακός περισσότερο δεν κινδυνεύει με βάση όσα ξέρουμε.







Αν, όμως...



Εκτός κι αν στον ανακριτή αρχίσουν διάφοροι να διηγούνται ιστορίες ή αν ο ίδιος ο Μπέος αρχίσει να λέει στους δικαστές ότι οργάνωση υπήρχε, αλλά αρχηγός δεν ήταν αυτός και ήταν άλλος. Σε αυτή την περίπτωση, μολονότι ο Μπέος είναι 100% αφερέγγυος, Βαγγέλη, ψάξου...
AΠΟ ΤΗΝ SPORTDAY






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου