Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

H ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Το κλειδί σε όλες τις εξελίξεις είναι η πετυχημένη ανταλλαγή ομολόγων. Αν και εφόσον όλα γίνουν όπως συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, τότε ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας και παίρνουμε όλοι βαθιές ανάσες. Αν κάτι πάει στραβά εκεί, τότε το κούρεμα είναι η μοναδική επιλογή που μένει, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. 

Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε τι πρόκειται τελικά να συμβεί. Το συμφέρον των ισχυρών της Ευρώπης είναι να ξεπεράσουμε την κρίση. Κι εμείς κι η Πορτογαλία. Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει την πιθανότητα ατυχήματος. Πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται πολλοί φορείς και πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις, ο καθένας για το ελληνικό πρόβλημα και την προοπτική της Ευρώπης.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ένας ιδιαίτερα ισχυρός άνθρωπος, αποφάσισε να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν και αντίρροπες δυνάμεις και μάλιστα κάποιες από αυτές βρίσκονται εντός των ελληνικών τειχών. Κάποιοι θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα έξω από την  ευρωζώνη και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντά τους.

Ασφαλώς και δεν έχουν τη δύναμη να πείσουν τους Φινλανδούς, για παράδειγμα, να βάλουν οι τελευταίοι εμπόδια στη συμφωνία των Βρυξελλών. Όταν όμως οι Φινλανδοί αλλά και άλλοι λαμβάνουν από την Αθήνα τόσο αντιφατικά μηνύματα, τότε είναι φυσικό να σκέφτονται πρώτα απ’ όλα την δική τους εξασφάλιση και στην συνέχεια οτιδήποτε άλλο.

Σε μία τόσο κρίσιμη ώρα η εθνική ενότητα είναι το ζητούμενο. Η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε απλά καθημερινά πράγματα. Το παρήγορο είναι ότι κάτι πραγματικά θετικό αρχίζει να διαφαίνεται σε αυτό το πεδίο. Χρειάζεται, όμως, να γίνει κάτι περισσότερο: Να κτυπηθούν όλα εκείνα τα συμφέροντα που αυτή την στιγμή πολεμούν με νύχια και με δόντια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εκείνοι που υποσκάπτουν το συμφέρον της χώρας και στρώνουν κόκκινα χαλιά στην επιστροφή της δραχμής. Πρόκειται για έγκλημα, πρόκειται για εθνική προδοσία.

Η ζημιά που έχει ήδη γίνει είναι ανυπολόγιστη. Η κινδυνολογία, οι προτάσεις δήθεν σοφών, τα παιγνίδια της κερδοσκοπίας, έκαναν περισσότερη ζημιά  τα τελευταία δύο χρόνια απ’ ό,τι η κρίση αυτή καθαυτή. Μερίδιο ευθύνης δεν έχει μόνο η κυβέρνηση για το γεγονός ότι άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν έκανε έγκαιρα  όσα έπρεπε να κάνει. Μεγάλη ευθύνη έχουν  και οι...  ανεξάρτητοι θεσμοί που άφησαν όλο αυτόν τον καιρό τα τρωκτικά να κάνουν πάρτι...

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου