Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

KRUGMAN: ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΛΙΤΌΤΗΤΑ

Τον λάθος δρόμο, αυτόν της λιτότητας, επιμένει πως ακολουθεί η Ευρωζώνη, ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομόλογος P. Krugman.
Όπως αναφέρει σε νέα παρέμβασή του, η εμμονή των Ευρωπαίων στη λιτότητα δεν μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμη οφέλη για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
"Η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στη φερεγγυότητα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα", εξηγεί ο ίδιος. Η μείωση των ελλειμμάτων, προσθέτει, δεν μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό της εσωτερικής υποτίμησης.

Αντίθετα, επισημαίνει, η εμμονή στη λιτότητα θα αυξήσει την ανεργία ακόμη περισσότερο.
Η Ευρώπη, κατά τον Krugman, έχει υποπέσει σε ένα σοβαρό λάθος. Το πρόβλημά της δεν είναι απαραίτητα δημοσιονομικής φύσεως. "Οι Γερμανοί συνεχίζουν να θεωρούν πως η αιτία του προβλήματος είναι οι τεμπέληδες Ευρωπαίοι του Νότου. Αυτό είναι λάθος", σημειώνει για να προσθέσει "Δεν απαλύνεις τον πόνο με περισσότερο πόνο", τονίζει.
Κατά τον Krugman, ο Μ. Draghi της ΕΚΤ έχει κινηθεί ορθά το τελευταίο διάστημα, με την απόφασή του να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αλλά όπως τονίζει "ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μπορεί να σώσει από μόνος του την Ευρώπη, όσο οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο πόνος είναι η ορθή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί".
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα της Ευρώπης είναι θέμα ισορροπίας πληρωμών, όχι δημοσιονομική κρίση. Είναι πρόβλημα κόστους, εξηγεί...

AΠΟ ΤΟ BANKINGNEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου