Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ












TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες, διακρίθηκαν στην συγγραφή βιβλίων, και μέσα από την ενασχόληση τους με τα media  κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή των πολιτών και να μαγνητίζουν τα βλέμματα σε κάθε τηλεοπτική τους εμφάνιση. Οι υψηλών τόνων αντιπαραθέσεις με τα στελέχη της ΝΔ και του Πασοκ τους μετέβαλαν σύντομα σε πολύτιμα στοιχεία για την σύνθεση και την επιτυχία των πολιτικών talk shows.Με διαφορετική οργανωτική πορεία και κομματικούς μηχανισμούς σε μόνιμη αντιπαράθεση, βρέθηκαν να δίνουν μάχες στην πρώτη –τηλεοπτική-γραμμή.

Ο Νίκος Μπογιόπουλος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αν και δεν κατάφερε να αποφύγει κάποιες στραβοτιμονιές σε όσα καταγράφει στο βιβλίο του για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, έγινε  ιδιαίτερα γνωστός για την πρακτική του να επιχειρηματολογεί με την προσκόμιση αριθμητικών μεγεθών και λοιπών στοιχείων. Στο βιβλίο του επικαλείται και τη φράση του Τζον Κένεθ Γκάλμπρειθ  ότι « πριν μάθει κάποιος τί είναι σωστό, θα πρέπει να ξέρει τί είναι λάθος». Θα έπρεπε να προσθέσει «και τι είναι ψέμα», λέει ο συγγραφέας.  Διότι «στη σημερινή Ελλάδα, η κατάδειξη του “λάθους” και του ψεύδους, επιβάλλεται για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή η χώρα μετατράπηκε σε πειραματόζωο στα χέρια των υπαιτίων της κρίσης, που εμφανίζονται ως ψευτοσωτήρες του ελληνικού λαού»
Μόνιμα στο πολιτικό του στόχαστρο  οι Κυβέρνησεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο ΛΑ.Ο.Σ., ο Σ.Ε.Β., η αντιμεταναστευτική ρητορική αλλά και οι διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών που θεωρεί ότι έχουν στενούς δεσμούς με την CIA την ΕΥΠ και γιατί όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκλογική εκτόξευση του Πέτρου Τατσόπουλου έφερε στο προσκήνιο μια σειρά αναμενόμενων επιπτώσεων. Ο συγγραφέας έχασε την επικοινωνιακή  λάμψη και την εξ αποστάσεως δυνατότητα κριτικής του συστήματος ενώ αντίθετα εισήλθε τάχιστα στην φθορά των τηλεοπτικών ή διαδικτυακών καυγάδων με ιδιαίτερη έφεση μάλιστα. Μετά τον πρωτοφανή καυγά  με τον Στέλιο Σταυρίδη ακολούθησαν σε διάστημα λίγων μηνών νέες σκληρές αντιπαραθέσεις στην τηλεόραση είτε τα social media με αφορμή to tweet της Παπαχρήστου, την δράση της Χρυσής Αυγής και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόταση κατάργησης των ποινών για την βλασφημία και πολλά άλλα ακόμη και την σύλληψη του blogger για τον «πάτερ παστίτσιο» που έδωσαν μια πτωτική τάση στην μέχρι τώρα πολιτική του πορεία.
Δύο αιρετικοί της αριστεράς, από διαφορετικά κομματικά πόστα που επιχειρηματολογούν πάντα με ισχυρή άποψη αλλά παρόμοια πολιτικά και οικονομικά δεδομένα και  καταλήγουν πάντα σε εντυπωσιακά διαφορετικά συμπεράσματα για το μέλλον της χώρας που λέγεται Ελλάδα 


Νίκος Μπογιόπουλος

Ο μαχητικός δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης του "Ριζοσπάστη" από το 1992.
Μέλος του ΚΚΕ από το 1996 με φανατικούς κομματικούς φίλους εντός και εκτός κομματικού μηχανισμού που δεν δίστασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να τον «δουν» έως τον καταλληλότερο για διάδοχο της Αλέκας Παπαρήγα.
Δυναμικός, αιρετικός, με συναρπαστικό και ουσιαστικό λόγο, επιμένει μέχρι τέλους με υψηλούς τόνους στα επιχειρήματα του αποκαλύπτοντας έναν άνθρωπο με στέρεο ιδεολογικό υπόβαθρο και σαφή ταξική θέση απέναντι στις εικόνες και τα ιδεολογικά διλλήματα που βάζουν τα κορυφαία στελέχη των άλλων κομμάτων.
Πρόσωπο με βαθιά γνώση της ιστορίας του κομμουνισμού, των κατακτήσεων αλλά και των λαθών του. Αποφεύγει όμως την κριτική προς την γραμμή του κόμματος που συχνά- πυκνά αγνοεί πεισματικά δεδομένα και καταστάσεις που έχουν αλλάξει οριστικά την πολιτική πραγματικότητα.       
Ισως η πολυτιμότερη τηλεοπτική περσόνα του ΚΚΕ σε έναν τομέα που οι επιδόσεις του  υστερούν φανερά έναντι των άλλων σχηματισμών της αριστεράς και κύρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι απαντήσεις του με παραδείγματα από το κεφάλαιο του Μάρξ συχνά φτάνουν στα όρια. Στην πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, έδωσε την εξής απάντηση: « Ο κύριος πρόεδρος δε θα μπορούσε να εκφράσει εναργέστερα το ανατριχιαστικό όραμα της συγκυβέρνησης, την οποία υπηρετεί στον ευαίσθητο τομέα του ξεπουλήματος. Αυτή είναι η «σωτηρία» που μας υπόσχονται. Μια χώρα που ο λαός της θα δουλεύει - όταν δουλεύει - σαν είλωτας και θα πληρώνεται σαν χαμάλης.
Αγαπημένη του φράση « Πόσοι φτωχοί απαιτούνται για να “παραχθεί” ένας πλούσιος;» Φράση που επαναλαμβάνει συχνά και στο τελευταίο του βιβλίο « Είναι ο καπιταλισμός Ηλίθιε» που πούλησε πάνω από 30.000 αντίτυπα. 


ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ταλαντούχος συγγραφέας  ο Πέτρος Τατσόπουλος εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1980 με το μυθιστόρημα «Οι ανήλικοι» και ακολούθησαν 17 ακόμη βιβλία . Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες και παράλληλα με το πάθος της συγγραφής πέρασε από διάφορα πόστα στην τηλεόραση ως  σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής εκπομπής βιβλίου στη ΕΡΤ.
Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων από το 1989  μετείχε τέσσερις φορές  στο Διοικητικό της Συμβούλιο ενώ παραιτήθηκε τις τρείς μάλλον σε υψηλούς τόνους αναζητώντας ίσως το δρόμο για να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλωστε μαζί με τον Χ Χωμενίδη ήταν από τους λίγους συγγραφείς που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο διάλογο   
Φανατικός των social media που όμως δεν υπολόγισε σωστά την δυναμική τους. Το παιγνίδι των προκλήσεων για να διαφημίσει ως παρουσιαστής το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ ¨1821" εγκλώβισε την σειρά σε αντιπαραθέσεις για την σεξουαλική ταυτότητα του Κολοκοτρώνη και του έβαλε στη ζωή την σπίθα της αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά και το υπό κατάρρευση πολιτικό σύστημα.
Χαρακτηριστικός της επικοινωνιακής καταιγίδας που θα ακολουθούσε ήταν ο «διάλογος» Τατσόπουλου –Καμμένου,που ξεκίνησε από σχόλιο του  συγγραφέα στην ατάκα Καμμένου, ότι «μόνο νεκρός» θα συνεργαζόταν με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.   «Θερμά τoν παρακαλώ να το ξανασκεφτεί. Διαισθάνομαι ότι ο Πάνος Καμμένος νεκρός θα είναι εξαιρετικός συνεργάτης»!  Μετά την «θάλλασα» μηνυμάτων που ακολούθησε πρόσθεσε: «Το να διαπιστώνεις για πολλοστή φορά ότι ο Πάνος Καμμένος δεν έχει χιούμορ είναι παραπάνω και από αυτονόητο σαν να κλέβεις παγκάρι εκκλησίας. Με λύπη μου όμως διαπιστώνω επίσης ότι έχει επιστρατεύσει και στρατιές ηλιθίων, πανέτοιμες να κατακεραυνώσουν όποιον στηλιτεύει τις ανοησίες του»
Η απόφαση είχε ληφθεί και έτσι ο μέχρι τότε  media darling συγγραφέας πέρασε στις εκλογικές  λίστες του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας μια εξαιρετικά σκληρή πρακτική μόνιμου διακοψία και οργανωτή φασαρίας στα παράθυρα των καναλιών.     

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


  






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου