Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ…ΗΛΙΟ



      
Η πολιτική αντιπαράθεση των δύο πρώην συμφοιτητών και συμμάχων κατά του Παπανδρέου δύσκολα θα έβρισκε εξήγηση αν  δεν ήταν  περίπου μια νομοτελειακή πορεία στην μυθολογία του ΠΑΣΟΚ ή μια καλοπαιγμένη παρτίδα σκάκι για την εσωκομματική εξουσία.

 Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέλεξε την τακτική του ώριμου φρούτου με τον Γ Παπανδρέου. Όταν η φθορά έκανε τη δουλειά της, ήταν η ώρα της εσωκομματικής πίεσης με τις επιθετικές δηλώσεις στελεχών με αποτέλεσμα το δακτυλίδι της διαδοχής να πέσει στα χέρια του. Φορτώθηκε όμως  το επώδυνο καθήκον του υπουργού οικονομικών που του τσαλάκωσε τα σχέδια. Η τρομακτική ευθύνη αλλάζει τον χαραχτήρα του που πλέον γίνεται  εκρηκτικός. Από το πρωινό σάντουιτς με γαλλική μπαγκέτα και σοκολάτα πλέον «τρώγεται» με τους υποψήφιους διαδόχους που τον βλέπουν περίπου ως σύντομη παρένθεση στην ηγεσία του κόμματος.
H πρώτη κόντρα με τους  Λοβέρδο και  Χρυσοχοίδη έρχεται στην κοινοβουλευτική ομάδα για τον τρόπο συμμετοχής στην κυβέρνηση. Ο Α. Λοβέρδος τονίζει ότι οι τεχνοκρατικές λύσεις είναι απαράδεκτες ενώ ο Μ. Χρυσοχοίδης ότι « δεν είμαστε Ι5 για να μείνουμε στα μετόπισθεν»
Λιγες ημέρες αργότερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει  χωρίς επιτυχία τον Ανδρέα Λοβέρδο να αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Η νέα ομάδα βουλευτών που προτάσσει δεν λειτουργεί και γρήγορα κάποιοι αρχίζουν να κρυφοκοιτάζουν προς άλλα στρατόπεδα. Ο πρωτοφανής τσακωμός με τον Μ Χρυσοχοίδη  μεγαλώνει τη ρήξη.
-Δεν είναι τρόπος αυτός από έναν ηγέτη''.
-Τα ίδια έκανες και στην Παιδεία. Άντε απο' δω''.
- φύγε εσύ
-φύγε απο' δω.

-φεύγω.
Οι τσακωμοί πλέον παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας όπως και οι πληροφορίες για συγκρότηση νέου σχήματος υπό τον Λοβέρδο καθώς όλο και περισσότεροι ξιφουλκούν εναντίον του Βενιζέλου: Πάγκαλος,  Ραγκούσης , ΠαπουτσήςΜόσιαλος,και  Διαμαντοπούλου
Συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ο Ευ. Βενιζέλος θέλει μετά το Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, να έχει στα χέρια του ένα «καθαρό» κόμμα, χωρίς αμφισβητήσεις και εσωστρέφειες, για να αποτελέσει τη «μαγιά» και να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.
Η παρουσίαση της πολιτικής πλατφόρμας του Ανδρέα Λοβέρδου θα φέρει και μυστικές εκμυστηρεύσεις για τον νυν αρχηγό. Στο σπίτι του Κώστα Θάνου, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Σημίτη, πραγματοποιείται  συνάντηση με τους Γιώργο Φλωρίδη, Έκτωρα Νασιώκα αλλά και τον Ανδρέα Λοβέρδο, πυροδοτώντας εκ νέου τις φήμες για τη δημιουργία νέου σχήματος. Κοινή εκτίμηση ότι ο Βενιζέλος  δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος  ανοικοδόμησης της Κεντροαριστεράς.
Πότε θα έλθει η οριστική ρήξη; Πιθανά μετά την ψήφιση των μέτρων και τη πληρωμή της δόσης των 31 δις ευρώ. Αλλωστε όλα δείχνουν  ότι ο  φετινός εορτασμός του Βαλεντίνου δεν θα έχει ειδυλλιακό χαρακτήρα για τους δύο πρώην συμμάχους και νυν αντιπάλους.   



     O «EKΡΗΚΤΙΚΟΣ» ΑΡΧΗΓΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957.Παντρεύτηκε τη Βασιλική Μπακατσέλου, και έκαναν μία κόρη. Από πολύ νωρίς από τα χρόνια του πανεπιστημίου δύο στοιχεία ήταν προφανή σε όλους, η εντυπωσιακή αντίληψη του, που εκτόξευσε την πανεπιστημιακή καριέρα του ( καθηγητής συνταγματικού δικαίου από τα 28 του χρόνια), αλλά και η έντονη  φιλοδοξία του να μπει στην πολιτική. Επιθυμία που δεν άργησε να πραγματοποιηθεί όταν από νομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για το βρώμικο ’89 πέρασε με ευκολία στις εκλογικές λίστες, τον  Οκτώβριο του 1993.Ανέλαβε αμέσως καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου δίνοντας  δεξιοτεχνικά καθημερινά μια «παράσταση» στους δημοσιογράφους για το πώς «μαγειρεύεται» η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Χωρίς να λέει ανακρίβειες ή να τους παραπλανά, απέκρυπτε με ευκολία μεγάλο κομμάτι των ειδήσεων ή σκόπιμα πριμοδοτούσε άλλες, αλλάζοντας έτσι κατά το δοκούν την πολιτική ατζέντα.
 Λάθος του ο νόμος για τα ΜΜΕ που ταλαιπωρεί εως σήμερα κυρίως τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που κοντεύουν πλέον 23 χρόνια χωρίς επίσημη άδεια.  Στον εσωκομματικό  εκλογικό μαραθώνιο έξυπνα ήταν πάντα με τους νικητές.  Απορρόφησε  άνετα τον μηχανισμό του Τσοχατζόπουλου και κατάφερε χάρις τις αθλητικές διασυνδέσεις του να φτιάξει το προφίλ του εν αναμονή αρχηγού.  Διετέλεσε Υπουργός Τύπου, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας) με περιορισμένη -είναι η αλήθεια- επιτυχία.  Επαιξε κύριο ρόλο στην αναθεώρηση του Συντάγματος με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αντιμετωπίζοντας τον Παπανδρέου ως  εσωκομματικό αντίπαλο έκανε πολλά λάθη μαζεμένα, παρότι είχε μαζί του όλους τους πολύπειρους στρατηγούς του εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου. Η παρορμητική -χωρίς πολιτικό τακτ- κίνηση του  να πάει στο Ζάππειο το βράδυ των εκλογών  όσο και η αλαζονική στάση του στο επεισόδιο με το Ρέλλο «έκαψαν» προσωρινά τις φιλοδοξίες του. Τελικά τα μέλη του ΠΑΣΟΚ του έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία. Ηδη όμως ο σύμμαχος του , Ανδρέας Λοβέρδος είχε αρχίσει να απομακρύνεται αναζητώντας  το δικό του δρόμο.      





 ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΗΣ ΜΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΝΣΗΜΑ

O Aνδρέας Λοβέρδος γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Παντρεμένος με την Πηνελόπη Παπαιωάννου με την οποία έκαναν μια κόρη και δύο γιους. Συμφοιτητής με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στη  Νομική Σχολή του Αριστοτελείου έγινε καθηγητής του  Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και γνώρισε τον Κώστα Σημίτη. «Σκληρό» εκσυγχρονιστικό στέλεχος με έντονη φιλοδοξία να μπει στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και μετά την εκλογή του στη βουλή ,υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ  στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου ήταν υπουργός εργασίας και υγείας αντίστοιχα. Η φράση «δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία» που άνοιξε το ζήτημα του ασφαλιστικού ανταγωνιζόταν για πολύ καιρό τη ρήση « λεφτά υπάρχουν». Οι άκρως επώδυνες επιλογές που ακολούθησαν πλήγωσαν ανεπανόρθωτα το προφίλ του. Επιχείρησε να λύσει το γόρδιο δεσμό του ασφαλιστικού με την τακτική του Προκρούστη με προσωρινή ανακούφιση των ταμείων αλλά με μόνιμες ανήκεστες βλάβες για τους ασφαλισμένους . Τακτική που εξειδίκευσε ακόμη περισσότερο στο υπουργείο υγείας σύμφωνα με τους γιατρούς φτιάχνοντας το τέρας του Εοπυυ που για να επιβιώσει θέλει την θυσία όλων των υγειών ταμείων. Από τους λίγους πολιτικούς που διάβασαν καλά το μνημόνιο και κατάλαβαν τις επιδιώξεις της τρόικας και των ξένων δανειστών ώστε αφενός να προσαρμόσει αντίστοιχα το επικοινωνιακό του αφήγημα και να δικαιολογεί  στο μέτρο του δυνατού τις αντιδημοφιλείς  επιλογές του. Αφετέρου μαζί με τις προειδοποιήσεις για το επερχόμενο ναυάγιο στην οικονομία από τον προυπολογισμό του 2008 αλλά και την έγκαιρη απομάκρυνση από τις πολιτικές Βενιζέλου, χαράζει πολιτικά αυτόνομη πορεία ελπίζοντας  πως θα αναδειχθεί η λύση της επόμενης μέρας. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος  « Κάποιοι μας κατηγόρησαν για νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ωστόσο, δεν έκλεισε κανένα Νοσοκομείο, χάρη στον αγώνα για εξορθολογισμό, στο κυνήγι της διαφθοράς. Αυτό είναι αριστερή πολιτική. Αριστερή πολιτική είναι να πιάνεις αυτόν που κλέβει το Σύστημα και να τον διώχνεις. Και αν κάποιος δεν θέλει να την πει αριστερή, ας την πει δίκαιη», τονίζει στους συνομιλητές του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου