Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ



TA  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΚΟΛΠΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
Τελικά η συνεχιζόμενη άσκηση  των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα επί δύο και πλέον χρόνια  δείχνει ότι μπορεί να πάρει επικίνδυνες ατραπούς πέρα από τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις. Η ατέλειωτη προσπάθεια όσων από το πολιτικό προσωπικό ( από το πρώτο μνημόνιο έως σήμερα) μετέχουν στην διαπραγμάτευση είναι να δώσουν μια επικοινωνιακή διάσταση των ζητημάτων μειώνοντας εμφατικά τις όποιες δυσμενείς επιπτώσεις και να τις εμφανίσουν περίπου ότι είναι παροδικές, είτε ότι είναι υστερικές αντιδράσεις  κάποιων ευνοημένων του συστήματος. Στην πρώτη περίπτωση υποτιμούν βάναυσα την νοημοσύνη των πολιτών επενδύοντας στην άγνοια και την αδιαφορία τους όταν δεν τους αγγίζει άμεσα το ζήτημα ενώ στην δεύτερη στον περίφημο κοινωνικό αυτοματισμό. 

Και οι δύο τακτικές όταν ασκούνται επί μακρόν έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα την καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης  των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα έτσι προκύπτουν   τα αποτελέσματα – σοκ των δημοσκοπήσεων.
Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης  των αποζημιώσεων αποκάλυψε σύμφωνα με τις κυβερνητικές  διαρροές πως κόπηκαν γιατί αφορούσαν τα golden boys που έχουν βγάλει έως σήμερα εκατομμύρια ευρώ και τώρα θα απειλούσαν με την αποχώρηση τους την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Φαινομενικά όλα δείχνουν σωστά και ηθικά. Είναι όμως golden boys όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν μισθό 1300,1600,2000,2500,ή 3000 ευρώ που θα υποστούν σημαντικές απώλειες; Όχι βέβαια γιατί και σπουδές και μάλιστα ακριβές έκαναν για να βρουν μια θέση σε επιχειρήσεις με αξιοπρεπή μισθό( αλλιώς ποιος θα τους πλήρωνε;) και ατελείωτες ώρες δουλεύουν για δεκαετίες. Και τώρα με μια ρύθμιση, ο κόπος αυτός περνά σε άλλη τσέπη. Γιατί βέβαια πόσοι παίρνουν μισθούς 50 ή 100 χιλιάδες το μήνα ώστε να δικαιούνται εκατομμύρια μια –δυο δεκάδες το πολύ  ενώ όσοι χάνουν  δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ποσά που δεν θα συγκεντρώσουν ποτέ, όσα χρόνια και να εργασθούν αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που απασχολεί την υπουργική επικοινωνία. Η μήπως όχι;     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου