Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΟ 2014



Έντονη ρευστότητα  αλλά και οι πρώτες ενδείξεις εκδήλωσης  ενδιαφέροντος  από προσωπικότητες της κεντρικής πολιτικής σκηνής παρατηρούνται για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές παρά το γεγονός ότι αυτές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2014 .
Αρκετοί είναι οι δελφίνοι που θέλουν από τώρα να βγούν μπροστά και να πάρουν το απαραίτητο προβάδισμα για τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών προκειμένου, να απεμπλακούν από την φθορά της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ταυτόχρονα να βάλουν υποθήκες για το πολιτικό τους μέλλον.

Την ίδια στιγμή στα κόμματα παραμένει ο προβληματισμός σχετικά με την στάση που θα ακολουθήσουν στο ζήτημα των χρισμάτων. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι δήμαρχοι, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για κάθοδο  σε εκλογές με την πράσινη βούλα στην πλάτη τους καθώς θεωρούν ότι η αποτυχία τους θα είναι σίγουρη. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τις εξελίξεις πριν τοποθετηθεί επισήμως. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου βολιδοσκοπούν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή είναι εν ενεργεία δήμαρχοι και …λοξοκοιτούν προς τον Τσίπρα.
ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ
Την πρωτοκαθεδρία βέβαια στις δημοτικές εκλογές έχει η Αθήνα. Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  Μάκης Βορίδης αλλά και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Πατούλης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται και ο Νικήτας Κακλαμάνης ενώ δεν είναι αδιάφοροι και οι Άρης Σπηλιωτόπουλος  Ολγα Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζεμπεργκ,
Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα  έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη  από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι ο κ. Καμίνης σκέπτεται να εκμεταλλευτεί την  κυβερνητική συνεργασία που υπάρχει και να ζητήσει και το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο όμως θεωρείται απίθανο να συμβεί. Η σκέψη της συνεργασίας και του «μοιράσματος» των δήμων μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων υπάρχει και στις συζητήσεις των στελεχών σε Πασοκ και Δημάρ.
Τα προβλήματα όμως του κ. Καμίνη δεν σταματούν εδώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον δημαρχιακό θώκο ενδιαφέρεται ο  περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός ο οποίος μετά από τρεις θητείες  αναζητά νέο ρόλο. Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Σγουρό αναφέρουν ότι αν ο ίδιος καταφέρει να βγει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον υποψήφιο της Ν.Δ. έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι ο πρώτος «αντάρτης» δήμαρχος Αθηναίων.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κουβέντες για την Αθήνα. Θεωρούν ότι η Ελένη Πορτάλιου είναι σοβαρή προσωπικότητα με  αξιόλογο αντιπολιτευτικό έργο. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου ακούστηκε το όνομα του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Σκουρλέτη. Όμως υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θα εκφράσει την πραγματική δυναμική του κόμματος  τονίζοντας ότι ήταν το πιο προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής.
Από την πλευρά του ΚΚΕ υπάρχει ο Νίκος Σοφιανός. θεωρείται, δεδομένο πάντως  ότι το ΚΚΕ θα κατέβει αυτόνομο με υποψηφίους του σε κάθε έναν από τους 325 δήμους. Στη Χρυσή Αυγή φαβορί θεωρείται η υποψηφιότητα του εκπροσώπου τύπου Ηλία Κασιδιάρη.
Μεγάλη «μάχη»  θα στηθεί και στην Περιφέρεια Αττικής. Η Νέα Δημοκρατία αναζητά πρόσωπο που θα κλειδώσει τη νίκη και δώσει πολιτικό τόνο. Φαβορί θεωρείται ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, νυν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και τέως δήμαρχος Χαλανδρίου. Εναλλακτικά υπάρχει  η υποψηφιότητα του Λεωνίδα Κουρή ο οποίος έχει θητεύσει σε όλα τα πόστα της Αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ, αν δεν κατέβει εκ νέου ο κ. Σγουρός, θα αναζητήσει προσωπικότητα μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλά στελέχη θεωρούν ότι είναι αναγκαίο κακό η κομματικοποίηση των περιφερειακών εκλογών προτείνοντας ως υποψηφίους πολιτικά στελέχη, όπως η Σοφία Σακοράφα ή Ρένα Δούρου ή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αν τελικά δεν επιλέξει το δήμο Πειραιά  πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «κτυπούν» ακόμη περισσότερο το ήδη τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ.
Στον Πειραιά τα πράγματα δεν θα είναι όπως το 2010 με τους πολλούς «αντάρτες». Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν κατευνάσει τα ..πάθη και όπως φαίνεται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε υποψήφιο. Δεν αποκλείεται η τελική επιλογή να είναι ο πρώην βουλευτής με ισχυρά ερείσματα στην περιοχή Δημήτρης Καρύδης. Στον Σύριζα υπάρχει εισήγηση στελεχών για την υποψηφιότητα του Μίμη Ανδρουλάκη ενώ άλλοι στηρίζουν παραδοσιακά τους Θ Δρίτσα και Παναγιώτη Λαφαζάνη.    
Στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Γκιουλέκας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του.Σενάρια θέλουν να ενδιαφέρεται και ο σημερινός αντιπεριφεριεάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ δεδομένη θεωρείται η προσπάθεια επανεκλογής από τον Γιάννη Μπουτάρη. Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται  σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα υποψηφιότητας του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου.
Στην υπόλοιπη Αττική μόνο σε κάποιους δήμους παρατηρείται κινητικότητα. Και αυτοί είναι κυρίως δήμοι μεγάλοι όπως η Καλλιθέα, οικονομικά εύρωστοι όπως η Γλυφάδα ή δήμοι που στο μέλλον θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο όπως το Ελληνικό – Αργυρούπολη. Ειδικότερα η Ν.Δ. θεωρεί ότι μπορεί για πρώτη φορά να κερδίσει την Καλλιθέα η οποία είναι απόρθητο κάστρο του ΠΑΣΟΚ καθώς ο νυν δήμαρχος Κώστας Ασκούνης έχει υποστεί την φθορά, τριών θητείων. Στην Γλυφάδα ενδιαφέρον υπάρχει από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη χωρίς να αποκλείεται η υποψηφιότητα της Αλεξάνδρας Πάλλη. Η κόρη της Φάνης Πετραλιά δεν κατέβηκε το 2010, στην Γλυφάδα αν και ήθελε, για να μην κατηγορηθεί ως «αντάρτισσα». Στη κ. Πάλλη έχει προταθεί να είναι υποψήφια δήμαρχος στο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης τον οποίο μονοπωλεί εδώ και 30 χρόνια η οικογένεια Κορτζίδη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένες θεωρούνται ακόμη οι υποψηφιότητες των κ.κ.  Δημαρά στην Πάτρα, Κουράκη στο Ηράκλειο, Σκοτινιώτη  στο Βόλο και Φίλιου στα Ιωάννινα. Στους  δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών στη θεσαλλονίκη οι ενεργεία δήμαρχοι (Λάζαρος Κυρίζογλου με τη ΝΔ και Σίμος Δανιηλίδης με το ΠΑΣΟΚ) φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, κάτι που φαίνεται να ισχύει και στους δήμους Θέρμης (Θόδωρος Παπαδόπουλος, ΠΑΣΟΚ), Πυλαίας-Χορτιάτη (Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ΝΔ) και Βόλβης (Δημήτρης Γαλαμάτης, ΝΔ). Αντίθετα πιο ρευστή όσο αφορά και τις υποψηφιότητες  είναι η κατάσταση στους δήμους Λαγκαδά, Δέλτα και Θερμαϊκού, όπου ο γαλάζιος δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής φαίνεται να αμφισβητείται παρασκηνιακά από άλλους Νεοδημοκράτες μνηστήρες.
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου