Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΦΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ



Των ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καριέρα στον τραπεζικό τομέα και μάλιστα σε θέσεις κορυφαίων στελεχών αποφάσισαν να κάνουν δύο απόγονοι πρώην «τσάρων» της Ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τον Σπύρο Αλογοσκούφη γιό του πρώην υπουργού οικονομίας και νυν καθηγητή οικονομικών στο Λονδίνο οποίος κατέχει θέση καριέρας στην γνωστή και μη εξαιρετέα Golman sacks η οποία στο παρελθόν είχε αναλάβει επικίνδυνες αποστολές για το χρέος και την Ελληνική οικονομία.
Θέση διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα Πειραιώς έχει ο Αλέξανδρος Μάνος γιός του Στέφανου Μάνου πρώην υπουργού εθνικής οικονομίας και πρώην προέδρου της Δράσης.

Εντυπωσιακό είναι το βιογραφικό του 32χρονου Σπύρου Αλογοσκούφη. Τελείωσε το κολλέγιο Αθηνών το Μάιο του 2004 και απασχολήθηκε για 2 μήνες στην οργανωτική επιτροπή του 2004. Τον Αύγουστο του 2004 αμέσως μετά την λήξη των Ολυμπαικών αγώνων έφυγε για την Αμερική όπου σπούδασε για 4 χρόνια στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Yale. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό, μάλλον μαθητεία  για λίγες εβδομάδες ήταν  στην Credit Suisse First Boston και ακολούθησε η Goldman sacks & Co για δύο μήνες το καλοκαίρι του 2006 ενώ ο πατέρας του ήταν πια πανίσχυρος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας.
Ο Σπύρος Αλογοσκούφης επέστρεψε στις σπουδές του για 4 μήνες στο πανεπιστήμιο του Σίδνει στην Αυστραλία από όπου επέστρεψε το καλοκαίρι του 2007 στην Αμερική και την περίφημη Goldman sacks & Co για άλλους δύο μήνες. Τον Ιούλιο του 2008 προωθείται στην Goldman sacks international όπου θα μείνει για 9 μήνες και ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει αντικατασταθεί στην Ελλάδα από τον Γιάννη Παπαθανασίου στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου οικονομικών. Τελευταίος του  εργοδότης η Goldman sacks ( ASIA) LLC από τον Απρίλιο του 2009 έως σήμερα καθώς ειδικεύεται ως χρηματοπιστωτικός σύμβουλος για τις αγορές της Ασίας. Φέρεται να ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες (dealings) και σε συμβόλαια futures.
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ MR. ΔΡΑΣΗ
Ο Aλέξανδρος Μάνος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1989 στην εταιρεία British Gas-Midlands Research Centre. Τρία χρόνια αργότερα το 1992 συνέχισε  στην  γνωστή εταιρία  Salomon Brothers ως αναλυτής στο τμήμα Transportation & Infrastructure της Επενδυτικής Τραπεζικής.  Για λίγους μήνες συνεργάστηκε  και στο αντίστοιχο τμήμα της Γαλλικής τράπεζας Societe Generale.
Το 1998 επανεντάχθηκε στον όμιλο της  Citigroup ως υπεύθυνος της Επενδυτικής Τραπεζικής αρχικά για την Ελλάδα και στη συνέχεια  για την Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Βόρεια Αφρική. Εκεί έμαθε πολλά και το όνομα του έγινε ευρύτερα γνωστό στους τραπεζικούς κύκλους που ζούσαν ακόμη  το όνειρο των διαρκών εξαγορών σε ένα χρηματιστήριο που αρχικά κόχλαζε και στη συνέχεια μεταβλήθηκε σε μια επιθετικά πτωτική αγορά με τα απαραίτητα διαλλείματα . Εννιά χρόνια μετά ήταν η ώρα για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και όταν ήρθε η πρόταση από τον όμιλο του Μιχάλη Σάλλα δεν δίστασε. Τον Μάιο 2007, ανέλαβε τα καθήκοντα του ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος. Έχει τη διοίκηση των τομέων της Επενδυτικής Τραπεζικής, της Ναυτιλιακής Τραπεζικής, Treasury & Financial Markets, της Οικονομικής Διαχείρισης & Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και της Τεχνολογίας Οργάνωσης & Κεντρικές Εργασίες Ομίλου και της Φορολογίας. Από τον Ιούνιο 2008, είναι πλέον  Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι επίσης Πρόεδρος της Πειραιώς Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕΥ και συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια θυγατρικών εταιριών του Ομίλου στο εξωτερικό.
Ο Αλέξανδρος  Μάνος κατέχει MSc Μηχανολόγου Μηχανικού από το Imperial College of Science, Technology & Medicine και M.B.A από το Insead.


Μια άλλη περίπτωση  παιδιού πρώην «τσάρου» της Ελληνικής οικονομίας  που ασχολείται με τις τραπεζικές υπηρεσίες αποτελεί η κόρη του  Γιάννου Παπαντωνίου,  Δάφνη ,η οποία σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Κέιμπριτζ στην Αγγλία και πήρε μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού. Αργότερα η κ. Παπαντωνίου εργάσθηκε στην τράπεζα Barcleys στο κατάστημα του Λονδίνου. Η Δάφνη όπως και ο αδελφός της Νικήτας οποίος έχει σπουδάσει φυσικός είναι παιδιά από τον πρώτο του γάμο του πρώην υπουργού με την Λία Καρτάλη. Ισχυρές θέσεις σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν μόνο οι απόγονοι των άλλοτε υπουργών οικονομικών ο γιός του πρώην ισχυρού άντρα του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη έχει δημιουργήσει ιδιωτικό  επενδυτικό fund στο Χογκ Κονγκ. Επίσης ο γιός του πρώην βουλευτή  της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Καντερέ εργάζεται πλέον στην Εθνική τράπεζα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου