Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

EΡΧΕΤΑΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Αγώνα δρόμου, για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες οφειλές προς τους ιδιώτες, ξεκινά το οικονομικό επιτελείο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή σε ένα περίπου μήνα να έχει κλείσει αρκετά "ανοιχτά μέτωπα".
Η ένδεια ρευστότητας στην αγορά αποτελεί έναν από τους κυριότερους πονοκεφάλους του Υπουργείου Οικονομικών, που βλέπει τα έσοδα από το ΦΠΑ να κατακρημνίζονται. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο 10μηνο του έτους, τα έσοδα από ΦΠΑ εμφανίζουν σημαντική μείωση κατά 11,1%, υποχωρώντας στα 12,8 δισ. ευρώ ευρώ έναντι 14,4 δισ. ευρώ πέρυσι.


Εκτός από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση για τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, προωθώντας βελτιώσεις στο πλαίσιο που αφορά τους συμψηφισμούς, με επέκταση και της σχετικής δυνατότητας που παρέχεται στους φορολογούμενους. Στόχος είναι να γίνουν κυρίως πιο ευέλικτα τα κριτήρια με την υποβολή του πρώτου αιτήματος από τον οφειλέτη του Δημοσίου, ώστε να βελτιωθεί ο αριθμός των δόσεων και να μπορούν να ξεπερνούν και τις 36, με την κάθε δόση να πέφτει ακόμα και κάτω από 100 ευρώ.

Παράλληλα, μελετάται και η διεύρυνση της δυνατότητας του συμψηφισμού, ώστε να περιληφθούν και περιπτώσεις για τις οποίες σήμερα δεν προβλέπεται σχετική δυνατότητα. Όπως για παράδειγμα, να προβλέπεται συμψηφισμός φορολογικών οφειλών ιδιώτη με οφειλές από ασφαλιστικά ταμεία προς τον ιδιώτη.

Όσον αφορά στις επιστροφές ΦΠΑ, υπάρχουν περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ ανέλεγκτων υποθέσεων που αποδίδονται στην έλλειψη προσωπικού, και στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και ελέγχου τους, ώστε εντός του 2013 να επιστραφούν τα ποσά αυτά, κυρίως στις επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται η σχετική ρύθμιση να περιλαμβάνεται σήμερα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της εκταμίευσης των 10,6 δισ. ευρώ (αποτελεί τμήμα της πρώτης δόσης), τα οποία θα καλύψουν εσωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχικές πληρωμές θα κυμανθούν μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, και θα φθάσουν τα 7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες προτεραιότητα θα δοθεί στην αποπληρωμή χρεών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα πριν από το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου