Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΒΕΝΤΕΤΑ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ



ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η πολιτική  βεντέτα που ξέσπασε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής τις τελευταίες εβδομάδες  φέρνει στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες  του πολιτικού συστήματος -όπως το γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια- τις οποίες έκρυβαν κάτω από το «χαλί» της καθημερινότητας.
 Με όπλο την αρνητική διαφήμιση, τη δήθεν αποφασιστικότητα κατά της υποκρισίας ή της φαυλότητας του αντιπάλου σηκώνουν το γάντι και αντεπιτίθενται  με οργή σε μια μάχη εντυπώσεων για τις δημοσκοπήσεις  δήθεν  «αποκαλύπτοντας» τις γκρίζες ζώνες της άλλης πλευράς.
Την αρχή έκανε το ΠΑΣΟΚ εκδηλώνοντας την πρόθεση του να  βάλει στην πολιτική ατζέντα το ζήτημα της αυξανόμενης πολιτικής βίας αλλά και των έκνομων πράξεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής μετά τη βίαιη λεκτική αντιπαράθεση του Γιάννη Μανιάτη με τον Ηλία Παναγιώταρο  και όσα ακολούθησαν στη βουλή κυρίως από τα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
 
Λίγες εβδομάδες αργότερα το έμπειρο επικοινωνιακό επιτελείο της Ιπποκράτους εγκαινιάζει την καμπάνια του στο διαδίκτυο ένα εντυπωσιακό βίντεο με τίτλο « Όχι στο Ναζισμό ,τους νοσταλγούς της Χούντας και της πολιτικής βίας».  Στο απόσπασμα περιλαμβάνονται δηλώσεις , ομιλίες ή  εμφανίσεις των κορυφαίων στελεχών  της Χρυσής Αυγής που αμφισβητούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, υποστηρίζουν την 21η Απριλίου και τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι εμπρηστικές  συμπεριφορές του Ηλία Κασιδιάρη- με τον κομπασμό για την δυνατότητα οπλοφορίας- ή του Η Παναγιώταρου και άλλων βουλευτών,  σε πρόσφατες συγκεντρώσεις είτε σε επιθέσεις σε λαικές αγορές, είτε κατά την διάρκεια επεισοδίων έξω από το θέατρο «Χυτήριο». Ακόμη και ο ναζιστικός  χαιρετισμός του Ν Μιχαλολιάκου και η αμφισβήτηση του για την ύπαρξη των «φούρνων»  των Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Εντυπωσιακό «ρεπορτάζ» που όμως πολιτικά ελάχιστα εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ  αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή που παίρνει και «διαφημιστικό παράσημο» για τις ακολουθούμενες πρακτικές της.
Το βίντεο της Χρυσής Αυγής λιγότερο εντυπωσιακό  με τίτλο «δεν υπάρχουν διλλήματα μπροστά στην αλήθεια» ,τηλεοπτικά θυμίζει τις «μεγάλες στιγμές» του ΠΑΣΟΚ.  Το «Ευχαριστώ τους Αμερικανούς» από τον Κώστα Σημίτη, «Μαζί τα φάγαμε» από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Ακόμη παίζοντας με τα αρχικά του ΠΑΣΟΚ δείχνοντας τους ΠΑκιστανούς που το υποστηρίζουν,  την παρουσία του Ακη Τσοχατζόπουλου με την επισήμανση ΣΟσιαληστικό και Κίνημα με την εμφάνιση λαθρομεταναστών με τις σημαίες του κόμματος.
Το απόσπασμα ολοκληρώνεται με το «γνωστό» ελικόπτερο που επιστρατεύεται για τη δήθεν επερχόμενη φυγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που τελικά βάλλεται και πέφτει κατεστραμμένο  στο έδαφος. Τηλεοπτική διαφήμιση χωρίς ουσιαστική επικοινωνιακή στόχευση που αφορά  μόνο την καφενειακή στήριξη των υποστηρικτών του ακροδεξιού συνδέσμου.

  Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην «παγίδα» της Χρυσής Αυγής  
Η ολοένα εντεινόμενη σύγχυση που απειλεί το ΠΑΣΟΚ με τις εσωκομματικές ταλαντεύσεις και αποχωρήσεις στελεχών σίγουρα εκτός από την κρίση και την διαχείριση της έχει ρίζες και στην έλλειψη στρατηγικών πολιτικών στόχων. Το κενό φροντίζει να καλύπτει συχνά πυκνά ο πρόεδρος του κόμματος με παρορμητικές επιλογές που τον κάνουν να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον προκάτοχο του. Η εισήγηση για κατά μέτωπο επίθεση στη Χρυσή Αυγή χωρίς να έχει προηγηθεί συννενόηση και συμφωνία με τα άλλα κόμματα  ήταν νερό στον επικοινωνιακό μύλο της Χρυσής Αυγής. Αν μάλιστα προστεθεί το γεγονός πως συνταγματικά  και νομικά είναι περίπου αδύνατον να βγεί ένα κόμμα εκτός νόμου τότε ήταν αυτογκόλ από τα αποδυτήρια, αν όχι πολιτική αυτοκτονία.
Η βουλιμία των προεδρικών συμβούλων να επανέλθει επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο όχι για τις προτάσεις του  αλλά στριμώχνοντας την ακροδεξιά έφερε αρχικά το σαρκασμό του Ν  Μιχαλολιάκου:  «Αν ο Βενιζέλος και η παρέα του θέλουν να... "θέσουν εκτός νόμου" την Χρυσή Αυγή καλά θα κάνουν να βιαστούν, γιατί σύντομα θα βρίσκονται στο 0% και δεν θα έχουν ούτε κόμμα, ούτε βουλευτές για να μας διασκεδάζουν με ανάλογες γραφικές δηλώσεις».
Αλλωστε το μόνο αποτέλεσμα που θα είχε η σταυροφορία Βενιζέλου  θα ήταν η αλλαγή  στο όνομα του συνδέσμου σε «Ελληνική Αυγή» ή «Πατριωτική Αυγή».
Αντ ‘ αυτού ακολούθησε βροχή από  πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς όπως  κόμμα- "απολοιφάδι" για το ΠΑΣΟΚ και "ευτραφή προδότη" για τον πρόεδρο του.
 Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή «στην επικίνδυνη επιρροή» της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία, τα σχολεία, την εκκλησία και τα ΜΜΕ στα οποία καταλόγισε  πως  αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Αυγή «με όρους lifestyle, με όρους Μυκόνου».


Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ     
Η σφοδρή αντιπαράθεση με το άλλοτε ισχυρό κυβερνητικό κόμμα ξεκίνησε με την πρωτοβουλία «για την καταδίκη των εγκλημάτων του ΠΑΣΟΚ, την φυλάκιση των απατεώνων που διέλυσαν τη χώρα και κατέκλεψαν τα δημόσια ταμεία».
Την ίδια ώρα κίνδυνος της πολιτικής απομόνωσης  έρχεται πιο κοντά. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έμπειρος στην διαχείριση πολιτικών αντιπαραθέσεων έπαιζε από την δεκαετία του 80 με τη φωτιά όταν με παρέμβαση «άνωθεν» παραμέρισε την τότε ηγεσία της ΕΠΕΝ και ανέλαβε δράση.
Σήμερα το άνοιγμα πολλών παράλληλων πολιτικών μετώπων μπορεί αρχικά να φέρει  μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινωνικό τμήμα που νιώθει αποκλεισμένο και αδικημένο από το πολιτικό σύστημα. Βέβαια ούτε ιδεολογική ούτε πολιτική συνοχή μπορεί να δημιουργήσει και κατά συνέπεια ούτε και εκλογική συμπόρευση.
 Αντίθετα τα φώτα της δημοσιότητας θα ανασύρουν στην επιφάνεια δραστηριότητες που μάλλον δεν κάνουν περήφανους τους οπαδούς του κόμματος, όπως οι συνεταιρισμοί με Ελληνοποιημένους Αλβανούς επιχειρηματίες σε ξενοδοχεία ημιπαραμονής. Είτε προσπαθούν να ξεχασθούν οι σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για κορυφαία στελέχη.
Αλλωστε και η απάντηση κατά του ΠΑΣΟΚ που ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μνημονιακών από τη χώρα με ελικόπτερο θυμίζει έντονα φαντασιώσεις της άκρας αριστεράς σε  πρόσφατο ντοκυμαντέρ  και ήταν μια μάλλον ατυχής επιλογή που ενισχύει τις καταγγελίες Βενιζέλου περί πολιτικής βίας και συμπόρευσης των άκρων. Του δίνει μάλιστα το δικαίωμα να αμφισβητεί την πολιτική νομιμοποίηση Μιχαλολιάκου αντικρούοντας το επιχείρημα ότι τη νομιμοποιεί η ψήφος ενός και πλέον εκατομμυρίου πολιτών, λέγοντας: «Τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ τους ψήφισε επίσης ένας αριθμός πολιτών. Το επιχείρημα της λαϊκής ψήφου δεν στέκει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου