Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΙΒΕΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ



Όλα δείχνουν πως οι πρόσφατες στραβοτιμονιές στην υπόθεση του φορολογικού νομοσχεδίου ήταν μάλλον η κορυφή του παγόβουνου στο δημιουργικό χάος που επικρατεί στο υπουργείο οικονομικών τους τελευταίους  έξι μήνες  υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας αλλά και των αντιδημοφιλών μέτρων που έπρεπε να υιοθετηθούν.
 Παρά την φαινομενική  άψογη εικόνα των σχέσεων συνεργασίας που έχουν καλλιεργήσει επικοινωνιακά  όλα τα πρόσωπα στο υπουργείο, στην πραγματικότητα  οι σχέσεις τους δεν είναι οι καλύτερες
. Για την ακρίβεια είναι περίπου παγωμένες. Οι αιτίες πολλές. Αλλοτε  οι διαφορετικές σχολές σκέψης ή ο τρόπος δουλειάς.  Από τους τρείς υπουργούς κάθε ένας έχει το δικό του επιτελείο που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα και ιδεολογικά ρεύματα. Αποτέλεσμα οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων που οδηγούν βαθμιαία σε πολιτικές παρεξηγήσεις.
Όταν ο υφυπουργός και αρμόδιος για την συλλογή των εσόδων Γιώργος Μαυραγάνης άφηνε το καλοκαίρι να εννοηθεί πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα περιελάμβανε την μεταστροφή στο αμερικανικό σύστημα που θέλει χοντρικά να αφαιρούνται  από το εισόδημα όλα τα έξοδα με αποδείξεις, -τακτική που βοηθά τα συνήθη  φορολογικά υποζύγια  και μεταφέρει την πίεση στους ελεύθερους επαγγελματίες - κάποιοι σχολίασαν  τις προθέσεις του κ. Μαυραγάνη ως ενδιαφέρουσες μεν, τεχνοκρατικές δε απόψεις  περίπου ως  ανεφάρμοστες για την Ελλάδα. Καθώς  το 75% των εσόδων προέρχεται παραδοσιακά από μισθωτούς και συνταξιούχους. Εκτιμούσαν μάλιστα ότι αυτές είναι εισηγήσεις ιδιωτικών εταιρειών και συμβούλων με ειδίκευση στα φορολογικά συστήματα χωρίς μεγάλη πείρα στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής οικονομίας.
Από το καλοκαίρι πέρασαν πολλοί μήνες και ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παρά τις όποιες προσπάθειες των διαπραγματευτών και κυρίως του προέδρου των εμπειρογνωμόνων του ΣΟΕ Πάνου Τσακλόγλου, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν αποδέχτηκαν να προβλεφθεί στο προυπολογισμό ούτε ένα ευρώ για έσοδα από την φοροδιαφυγή. Οι βαθύτατες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς δεν άφηναν άλλα περιθώρια οριζόντιων μέτρων, εκτίμηση που αποδέχθηκε έως και η πρόεδρος  του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Άφηναν όμως ένα σημαντικό κενό της τάξης των 2,5 δις ευρώ που έπρεπε να καλυφθούν μέσω της φορολογίας.
Εκεί φούντωσε η φωτιά της δυσπιστίας  που πολύ γρήγορα έγινε υπόγεια κόντρα μεταξύ των συνεργατών του Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη.
Τα συνεχή ταξίδια  στις Βρυξέλλες του κ. Τσακλόγλου για τις ανάγκες των συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμη πρόσωπο που αναζητούσε την βέλτιστη συνταγή για το νέο φορολογικό μίγμα που θα απέφερε λεφτά στα ταμεία.
Ήταν ο καθηγητής Δημόσιας διοίκησης  Νίκος Καραβίτης άλλοτε επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας που έκοβε και έραβε νέες κλίμακες και αφορολόγητα ως συνέχεια ίσως της δημιουργικής λογιστικής που «αποθεώθηκε» την περίοδο Σημίτη στο υπουργείο Οικονομικών από μια ομάδα στελεχών που δεν ήταν και πολύ διαφορετική από το σημερινό επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα.
Π ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ   

Ο πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου είναι καθηγητής στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Αποτελεί ένα ισχυρό δίδυμο με τον επίσης καθηγητή Μάνο Ματσαγγάνη που οι απόψεις τους –αν και διατηρούν ισχυρές σχέσεις με τη Δημάρ- προσεγγίζουν θέσεις που θυμίζουν αυτές του νεοφιλελεύθερου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου