Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ



ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργάτες, πρώην εργαζόμενοι σε χειρονακτικές εργασίες ή την τηλεόραση  αλλά και πωλητές, στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες γιατροί και  νοσοκόμες που έχασαν τη δουλειά τους σχηματίζουν ένα ποικιλόμορφο πλήθος που προσπαθεί να επιβιώσει.  Ξαφνικά η κρίση άλλαξε τα πάντα .
Από  εργαζόμενοι με όνειρα και προσδοκίες , άνεργοι χωρίς μέλλον σκυθρωποί  γεμάτοι από το αίσθημα της ντροπής. Συνταξιούχοι αλλά και νέοι άνθρωποι. Αυτό είναι το προφίλ των ατόμων που συρρέουν καθημερινά στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Έλληνες στην πλειονότητά τους περιμένουν υπομονετικά στην ουρά  να παραλάβουν μια μερίδα φαγητό για να  περάσουν  όπως  λένε και αυτή την ημέρα.

Γιατροί, νοσοκόμοι και στελέχη επιχειρήσεων στην ουρά…
Η ώρα είναι 12:00 το μεσημέρι και στα σκαλιά της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών επικρατεί το αδιαχώρητο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, Έλληνες στην πλειονότητα τους- αλλάζοντας πλέον δραματικά    τη σύνθεση όσων ζητούν βοήθεια-  περιμένουν να ανοίξουν οι πόρτες της Ενορίας. Μέσα τέσσερις εθελόντριες ετοιμάζουν άλλο ένα «γεύμα αγάπης». «Σήμερα έχουμε φτιάξει φασολάκια με πατάτες», λέει η κ. Πίτσα Κοτρόζου, εθελόντρια και συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας και ανοίγει τον κατάλογό της με τα άτομα που σιτίζονται στην Ενορία. «Κάθε μέρα ετοιμάζουμε 200 με 250 μερίδες φαγητού. Στην αρχή ερχόταν κυρίως αλλοδαποί, σήμερα τα 2/3 είναι Έλληνες που μέχρι πρότινος ανήκαν στη μεσαία τάξη. Είναι άνθρωποι δυστυχισμένοι που παρακαλάνε ακόμη και για ένα ποτήρι γάλα.»  μας εξηγεί.
 Λίγο πιο πέρα η κ. Μαρία Μάρκου επίσης εθελόντρια χωρίζει το φαγητό σε μερίδες. «Έρχεται πολύς κόσμος και το άσχημο είναι ότι κάθε μέρα βλέπουμε άτομα που δεν τα γνωρίζουμε καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη μας.» λέει η κ. Μάρκου. Μισή ώρα μετά η  Κατερίνα, εθελόντρια 12 χρόνια, ανοίγει τις πόρτες της Ενορίας. Με σκυμμένα τα κεφάλια από ντροπή, ανέκφραστοι και φανερά ταλαιπωρημένοι, δεκάδες άνθρωποι στέκονται ο ένας πίσω από τον άλλο και περιμένουν στην ουρά για να πάρουν το πλαστικό μπολ. Ανάμεσά τους… γιατροί και στελέχη επιχειρήσεων. «Έχω πέντε παιδιά και τα τρία είναι άνεργα. Τα εγγόνια μου, μου ζητούν ένα ευρώ και κλαίω που δεν μπορώ να τους το δώσω», λέει ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, πρώην γιατρός που η ζωή δεν του τα έφερε όπως τα υπολόγιζε. Δίπλα του στέκεται ο κ. Τσακίρης. Έρχεται στην Ενορία εδώ και επτά μήνες. Τόσο είναι και το διάστημα που βιώνει την ανεργία. «Εργαζόμουν σε ανώνυμη εταιρεία και οργανώναμε εκθέσεις. Με απολύσανε και δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω άλλη δουλεία. Ευτυχώς που υπάρχει και η Ενορία και έχουμε ένα πιάτο φαγητό» μας λέει και  παίρνει τη σακούλα με τη μερίδα του. Με πέντε άνεργα παιδιά προσπαθεί να επιβιώσει και η κ. Δήμητρα Βασιλοπούλου. Νοσοκόμα στο επάγγελμα, βρέθηκε χωρίς δουλειά και όπως μας λέει δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. «Έχω αρρωστήσει, δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε θέρμανση, δεν είναι ζωή αυτή», τονίζει η κ. Βασιλοπούλου. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο Γιάννης. Σαράντα  τέσσερα χρόνια μεταφορέας σε ιδιωτική εταιρεία, τον απολύσανε και τώρα, πενήντα εννέα ετών πλέον,  δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά. «Έρχομαι κάθε μέρα εδώ, έχω δύο παιδιά και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα» εξηγεί και σκύβει το κεφάλι.


Έλληνες στην πλειονότητά τους
Σύμφωνα με τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μάξιμο Παπαγιάννη , τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής έχει διπλασιαστεί και μάλιστα σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα, στην πλειονότητά τους, είναι Έλληνες. «Καθημερινά 75 Ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τη συνδρομή 4.000 προσφέρουν 12.000 μερίδες φαγητού, 12.000 ‘γεύματα αγάπης’  σε άστεγους και άπορους. Πρόκειται κυρίως για Έλληνες, όλων των ηλικιών, από νέα παιδιά μέχρι συνταξιούχους» εξηγεί στα Παραπολιτικά ο πατήρ Μάξιμος και κάνει έκκληση, σε όσους μπορούν, να βοηθήσουν: «Έχουμε ανάγκη από βοήθεια, μικρή-μεγάλη, οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη».

22 εκατ. ευρώ για διανομή τροφίμων σε άπορους
Το ποσό των 22 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί στην Ελλάδα για τη διανομή τροφίμων στους απόρους το 2013, από το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987 και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Για το 2013 το πρόγραμμα της διανομής δωρεάν τροφίμων θα εφαρμοστεί σε 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι από 18 εκατ. άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου