Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η YΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ



Ακολουθώντας την πεπατημένη που χάραξαν οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου οικονομικών ( Παπακωνσταντίνου , Βενιζέλος) οδεύει και η νυν ηγεσία ( Στουρνάρας, Μαυραγάνης)  στο ζήτημα του φορολογικού. Αν και περισσότερο τεχνοκράτες από πολιτικοί αγνοούν πλέον συστηματικά την θεωρία ότι  θεσπίζοντας  πάνω από ένα επίπεδο  συντελεστή φορολογίας, τα έσοδα μειώνονται  αντί να αυξάνονται καθώς η υπερβολή λειτουργεί ως κίνητρο φοροδιαφυγής.

Δεν το γνωρίζουν αυτό τα έμπειρα στελέχη του υπουργείου; Φυσικά και το ξέρουν αλλά υπάρχει το αμάχητο επιχείρημα της πρωτοφανούς συγκυρίας ,της μάχης για τη σωτηρία και της δημοσιονομικής προσαρμογής.
 Μόνο που στη σπουδή τους να περάσουν πάση θυσία το δύσκολο σημείο της προσαρμογής  με το εύκολο τρόπο δηλαδή τις περικοπές δείχνει ότι  αρνούνται να δουν την πραγματικότητα. Φορτώνουν ως εκεί που δεν πάει τα φορολογικά υποζύγια, δηλαδή όσους φορολογούνται στην πηγή. Εκτιμούν ότι δεν θα αντιδράσουν και για μία ακόμη φορά θα πληρώσουν τα σπασμένα. Δυστυχώς το ρίσκο με αυτή την επιλογή είναι τεράστιο. Δεν είναι δυνατό να πιστεύουν ότι οι μισθωτοί που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα -από το μίγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε αλλά και τις εμμονές της τρόικας να εξομοιωθούν με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους- ότι  θα αποδεχθούν να μεταβληθούν σε «δουλοπάροικους»  για να σωθεί το πελατειακό αναποτελεσματικό  κράτος και τα φέουδα της φοροδιαφυγής.
Η  ζωή απεχθάνεται τα κενά και σύντομα  θα δώσει τη λύση είτε αναγκάζοντας τους μισθωτούς να μεταβληθούν σε «μαιμού» ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλότερη φορολογία και τη δυνατότητα της δημιουργικής λογιστικής  είτε οδηγώντας τους στο κόμμα της διαμαρτυρίας και συνακόλουθα στους δρόμους με ότι αυτό μπορεί να φέρει για την επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης..      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου