Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ



Για πολλά χρόνια την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη, στους διαδρόμους του ιστορικού κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν λίγοι όσοι -σύμφωνα με την μυθολογία του ΠΑΣΟΚ-, επεσήμαναν πως ο δεύτερος πρόεδρος του κόμματος  σε μια συνέντευξη του το 1989 είχε δηλώσει πως « δεν είχε παραβεί ποτέ, ούτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας». Με αυτό το απλό έως υπερβολικό  για κάποιους επιχείρημα  ήθελαν να καταδείξουν πως ακόμη και οι συνηθισμένες ανθρώπινες παρεκτροπές  δεν θα γινόταν αποδεκτές από τον τότε ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και άλλαξαν πολλά. Στις ατέλειωτες εισηγήσεις της τρόικας όπως και όλων των διεθνών οργανισμών έχει επισημανθεί με κάθε δυνατό τρόπο  ότι αποτελούν άλυτο πρόβλημα και γόρδιο δεσμό,  τα ζητήματα  της διαφθοράς  και της ατιμωρησίας -ειδικά όταν αφορά επίλεκτα μέλη του πολιτικού συστήματος- στην επώδυνη προσπάθεια αναστροφής της πορείας της χώρας. Παρά τις όποιες προσπάθειες της δικαιοσύνης τα αποτελέσματα κρίνονται πενιχρά από την κοινή γνώμη όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα όμως η άλλοτε ισχυρή  κυβερνητική ομάδα του Κώστα Σημίτη έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα καθώς σημαντικά στελέχη της βρέθηκαν εκτός πολιτικής ζωής  όταν άρχισαν τα «μιλούν» τα στοιχεία για την θητεία τους και οι ίδιοι να «φλερτάρουν» με το δικαστικό εδώλιο και τα σίδερα της φυλακής.
 Κάπως έτσι χάθηκε το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα που για χρόνια αποτελούσε βασικό θέμα συζήτησης στα πολύωρα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος με τα  κορυφαία στελέχη να ξιφουλκούν για την αναγκαιότητα  διατήρησης του ώστε να μην καταρρεύσει η πολιτική τους  ηγεμονία . Όταν αυτό συνέβη ήρθαν τα γνωστά αποτελέσματα.
Αλλωστε και ο Κώστας Σημίτης είχε πλέον πατήσει την συγκεκριμένη αρχή του καθώς πηγαίνοντας στο περίφημο δείπνο των τεσσάρων για την διαδοχή στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου  στην προσπάθεια του να μην γίνει αντιληπτός από τους δημοσιογράφους είχε διασχίσει με το αυτοκίνητο  του ανάποδα το δρόμο. Πάντως στενοί συνεργάτες υπενθυμίζουν ακόμη και σήμερα την προσφιλή του έκφραση « όσοι έχουν επιβαρυντικά στοιχεία για κάποιο στέλεχος να τα πάνε στον εισαγγελέα».      

  



 
Γ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ   Στην δεύτερη τετραετία Σημίτη αποτελούσε  μαζί με άλλα στελέχη τον βαθύ πυρήνα των σκληρών  εκσυγχρονιστών και συχνά οι «νεοφιλελεύθερες» απόψεις του ενοχλούσαν τους κομματικούς. Παρά το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί, μετέφεραν στον τότε πρωθυπουργό παράπονα περί ανεπάρκειας και υπερβολικών φιλοδοξιών, που θα έφερναν μπελάδες  συνέχιζε να απολαμβάνει της «ασυλίας» του. Το  φλερτ με τους σκληρούς  του εκσυγχρονισμού Διαμαντοπούλου και Χρυσοχοίδη δεν στάθηκε αρκετό για να εκλεγεί βουλευτής. Ετσι θεωρήθηκε κίνηση πολιτικής επιβίωσης η προσχώρηση στους προεδρικούς ως οικονομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ,  στη συνέχεια επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και μετά ως  έμπιστος της οικογένειας Παπανδρέου - κυρίως των αδελφών του πρώην πρωθυπουργού-  πανίσχυρος υπουργός οικονομικών.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με την περίφημη λίστα και τις διαγραφές των ονομάτων  συγγενικών του προσώπων έφεραν στη βουλή μια πολύ ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση και άρωμα Ειδικού Δικαστηρίου.
Ο ίδιος φάνηκε να αντιλαμβάνεται πλήρως πως βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ως πολιορκητικός κριός στη προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης. Με την πρόσφατη συνέντευξη του έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τους Παπανδρέου, και Βενιζέλο ότι δεν πρόκειται να πέσει μόνος.Παράλληλα φαίνεται να  αποδέχεται  την προανακριτική καθώς όπως λέει «θέλει να «καθαρίσει» το όνομα του». Στρατηγική του είναι πλέον να αποδεχθεί τις πολιτικές ευθύνες και να αφήσει τις ποινικές σε κάποιο άγνωστο συνεργάτη με το επιχείρημα «εγώ δεν είδα ονόματα και δεν επεξεργάστηκα το υλικό αλλά έδωσα εντολή να το κάνουν οι συνεργάτες μου».
Τι σκέφτεται σήμερα ο Κώστας Σημίτης για την τότε επιλογή του; Εκτιμά πως ήταν κατώτερος των περιστάσεων για το τεράστιο εγχείρημα που ανέλαβε μην έχοντας, ούτε το κύρος αλλά και την εμπειρία. Δεν έχει ξεχάσει επίσης το γεγονός πως ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος σπάνια σήκωνε το τηλέφωνο για να τον συμβουλευτεί.

Γ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ   Ηταν ο μακροβιότερος υπουργός οικονομικών καθώς έμεινε στη θέση αυτή από τον 1994 όταν αντικατέστησε τον Γιώργο Γεννηματά έως το 2001 που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Ηταν το δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη στην οικονομία και μαζί πέτυχαν την είσοδο στην ΟΝΕ.
Η αποδέσμευση του από τον κύκλο της οικονομίας εξυπηρετούσε τότε  πολιτικά για τον απεγκλωβισμό από την φθορά του χρηματιστηρίου ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου το έβλεπε ως  χρυσή ευκαιρία να εισέλθει  στο κάδρο της επερχόμενης διαδοχής του Κώστα Σημίτη.
Η θητεία του στο υπουργείο άμυνας δεν ήταν ανέφελη. 8 χρόνια μετά μπήκαν στο μικροσκόπιο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών οι υποθέσεις των συμβάσεων στα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο στόχαστρό της δικαιοσύνης  είναι η νομιμότητα των συμβάσεων που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών , στην αγορά αρμάτων μάχης τύπου Leopard, στην αγορά 12 ελικοπτέρων Απάτσι και την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Το φθινόπωρο του 2012 το ΣΔΟΕ άρχισε να ερευνά του λογαριασμούς του πρώην υπουργού και της συζύγου του στο εξωτερικό. Παρά τις σχετικές διαψεύσεις το όνομα της Σταυρούλας Κουράκου περιέχεται στην λίστα Λαγκάρντ ενώ οι πλημμελείς εξηγήσεις σχετικά με την προέλευση των χρημάτων ανοίγει και νέες υποθέσεις προς δικαστική και φορολογική διερεύνηση.
Η ροπή του προς την χλιδή και το πολυτελές  life style με τα πανάκριβα γεύματα σε ιn εστιατόρια, τα πολυτελή κουστούμια και ρολόγια όπως και το εντυπωσιακό σπίτι με την πισίνα πάγωσαν οριστικά την σχέση του με τον Κώστα Σημίτη που λόγω χρηματιστηρίου ήταν από χρόνια σοβαρά τραυματισμένη.
Τ ΜΑΝΤΕΛΗΣ Ηταν από τους στενότερους συνεργάτες του Κώστα Σημίτη και μέλος της ομάδας  των εκσυγχρονιστών όταν δεν είχε και πολλούς υποστηρικτές. Προερχόταν και αυτός από την ομάδα διοίκησης του ΟΤΕ  που τόσο ταλαιπώρησε το ΠΑΣΟΚ. Το 1993 ο Κώστας Σημίτης τον διορίζει γγ του υπουργείου Βιομηχανίας, και γίνεται το δεξί του χέρι. Το 1996 όταν αναλαμβάνει πρωθυπουργός τον διορίζει γγ του υπουργικού συμβουλίου. Μετά τις εκλογές του ’96 μπαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και γίνεται υφυπουργός Εσωτερικών και το ‘97 υπουργός Μεταφορών. Τότε διορίζει τη σύζυγό του Έφη Μαντέλη- Βλάχου υπεύθυνη του υπουργικού του γραφείου γιατί όπως εξηγεί  είναι το μόνο άτομο που εμπιστεύεται πραγματικά.
 Από το  πόθεν έσχες του υπουργού το 2004, προκύπτει ότι  μαζί με τη σύζυγό του έχουν στην κατοχή τους 26 ακίνητα και αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα.
Ήταν η κερκόπορτα για την δικαστική του καταδίκη  σε τριετή  φυλάκιση  από το Εφετείο Αθηνών για υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες. Ο Τ. Μαντέλης κατηγορήθηκε για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, που αφορά εμβάσματα από τα “μαύρα ταμεία” του γερμανικού κολοσσού, τα οποία βρέθηκαν σε λογαριασμούς του. Το δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο και  του επέβαλε χρηματική ποινή 7.500 ευρώ και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα χρόνο. Η σημερινή του σχέση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται από τους γνωρίζοντες ως ανύπαρκτη καθώς το περιβάλλον Σημίτη εκτιμά πως «ξεγελάσθηκε» από κάποια στελέχη τα οποία έπαιζαν  παιγνίδια διαπλοκής και τελικά «σκότωσαν» το πολιτικό αίτημα του εκσυγχρονισμού.  
Α ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ  Το πρόσωπο που δίχασε δύο φορές το ΠΑΣΟΚ. Πρώτα το 1990 στην κρίση του πεντελικού όταν ανέλαβε γραμματέας  και τη δεύτερη με την αντιπαράθεση του με τον Κ Σημίτη. Είναι πλέον στην πιο δύσκολη θέση. Ο αντίπαλος του Σημίτη για την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ  βρίσκεται ήδη στην φυλακή αρκετούς μήνες.  Παρότι δεν άνηκε ποτέ στο στρατόπεδο των εκσυγχρονιστών ως αντίπαλο δέος πήρε σημαντικές θέσεις  και άφησε πολλές ανοικτές  εκκρεμότητες . Οι διωκτικές αρχές ερευνούν επί μήνες στοιχεία και λογαριασμούς που αφορούν την θητεία του στο υπουργείο άμυνας και τις σχετικές συμβάσεις.  Τον Απρίλιο του 2011 ξέσπασε διαμάχη μεταξύ Τσοχατζόπουλου και της ηγετικής ομάδας.   Ο πρώην υπουργός αντέδρασε στη πρόταση του κόμματος για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύμπνοια με τη ΝΔ και για λανθασμένες κινήσεις εναντίον του.( ΣΣ θυμίζει έντονα την υπερασπιστική γραμμή των κ Παπακωνσταντίνου και Παπαντωνίου)  Μερικές ημέρες αργότερα ο ίδιος αποφάσισε να προσφύγει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αίτημα την επίσπευση της διερεύνησης του πόθεν έσχες του από τον ΣΔΟΕ. Διαγράφηκε  από το ΠΑΣΟΚ  στις 11 Απριλίου 2011.  Την ίδια μέρα (Μεγάλη Τετάρτη) προφυλακίστηκε καθώς εντοπίσθηκαν σημαντικές παραλείψεις στις φορολογικές δηλώσεις του για την αγορά του σπιτιού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ακολούθησε ποταμός αποκαλύψεων και η σύλληψη της συζύγου του και της κόρης του. Από την έρευνα των ανδρών του ΣΔΟΕ σε σπίτια συγγενικών προσώπων του Άκη Τσοχατζόπουλου, εντοπίστηκαν δέκα πλάκες χρυσού  και λίρες, καθώς και έγγραφα με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Η σχέση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου ήταν και παραμένει νεκρή ακόμη από τα χρόνια της διακυβέρνησης.


 

ΒΕΡΕΛΗΣ,ΠΑΧΤΑΣ,ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ  300
Τρία ακόμη πρόσωπα, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη βρέθηκαν στον προθάλαμο της δικαιοσύνης  και «κάηκαν» πολιτικά. Πρόκειται για τους Χρίστο Βερελή οποίος μπήκε στο στόχαστρο των ερευνητικών αρχών για την υπόθεση ΜΑΝ και των τρόλευ που αγόρασαν τα ΗΛΠΑΠ από την Γερμανική εταιρεία. Τα αποτελέσματα των ερευνών δικαίωσαν   τον πρώην υπουργό Μεταφορών  οποίος τότε είχε παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Σύμφωνα με τον κ. Βερελή «οι χρηματισμοί αφορούσαν μια ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων και επιχειρηματιών που έδρασε εν αγνοία της διακομματικής επιτροπής. Πλήρωσα δήλωνε επί δύο χρόνια για τις πράξεις μιας συνοικιακής μαφίας».
Αργότερα κατέθεσε αγωγή κατά της γερμανικής εταιρείας διεκδικώντας αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την εμπλοκή του ονόματος του, χωρίς στοιχεία, στην υπόθεση. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως αν και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου παρά την δικαίωση του βρέθηκε στις πρόσφατες εκλογές εκτός ψηφοδελτίων. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον πρώην υπουργό  να δημιουργήσει μια εταιρεία που υποβάλει προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Από συγχωνεύσεις και μεταφορές εταιρειών ως και εφαρμοσμένη τεχνολογία. Το πρόγραμμα που τρέχει τώρα έχει να κάνει με την κτηνοτροφία. Είμαστε παιδιά τσοπαναραίων, γιατί να μη γίνουμε και εμείς τσοπαναραίοι,τώρα με την κρίση;» λέει ο πρώην υπουργός .
Ο Χρήστος Πάχτας διατηρούσε πάντοτε στενές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη. Οταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας, την περίοδο 1993-94,τον επέλεξε για υφυπουργό του. Συνεργάτες  εκείνης της περιόδου θυμούνται ότι ο Χρήστος Πάχτας εμφανιζόταν στις κλειστές συσκέψεις με μπλοκάκι και σημειώσεις αυτό ακριβώς το γεγονός, -ότι του έμοιαζε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε-, έκανε τον Κ. Σημίτη να τον εμπιστευθεί. Τρία χρόνια μετά έγινε υφυπουργός εθνικής οικονομίας από το 1996 έως το 2004 όταν η εμπλοκή του στην τροπολογία του Πόρτο Καρράς τον οδήγησε εκτός πολιτικής.
Επανήλθε στην πολιτική ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις τοπικές εκλογές. Σήμερα είναι δήμαρχος της περιοχής  και πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά των μεταλλείων χρυσού.
Ο Γιάννης Ανθόπουλος άλλοτε υφυπουργός παιδείας και από τα ισχυρά στελέχη των εκσυγχρονιστών επανήλθε στην επικαιρότητα πριν λίγους μήνες όταν άρχισαν να  εξετάζονται, ύστερα από καταγγελίες που έφτασαν στο ΣΔΟΕ, υποθέσεις που είχε χειριστεί ως δικηγόρος εταιρειών και άνοιξαν  οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Και αυτός είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της τροπολογίας του Πόρτο Καρρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου